Mąka z ryżu brązowego PREMIUM 1kg
-
Dostępność:
Brak
- Producent: BogutynMłyn
- Cena brutto: 18,20 zł
Mąka ryżowa powstaje z ryżu białego lub brązowego przez drobne zmielenie ziaren ryżu. Kolor mąki ryżowej różni się w zależności od rodzaju ryżu użytego do jej produkcji. Właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze mąki ryżowej powinny docenić zwłaszcza osoby mające problemy z zaparciami i wysokim poziomem cholesterolu, ze względu na obecność błonnika. Powinny one uwzględnić mąkę ryżową w swojej diecie. Mąka ryżowa to również dobre źródło witamin z grupy B oraz magnezu, żelaza i cynku. Mąka ryżowa to popularna i szeroko wykorzystywana mąka bezglutenowa.
Mąka ryżowa jest bogata w niacynę, witaminę B6, witaminę B1 oraz magnez, żelazo i cynk. Witaminy i składniki mineralne wpływają na prawidłowe funkcjonowanie wielu układów w organizmie, m.in.: układu sercowo- naczyniowego, układu nerwowego, układu immunologicznego oraz wpływa na metabolizm energii w organizmie. Mąka ryżowa dostarcza węglowodanów, jest bogata w błonnik pokarmowy, jednocześnie ma mało tłuszczu. Przy czym mąka ryżowa otrzymywana z ryżu brązowego zawiera więcej błonnika, witamin i składników mineralnych niż mąka ryżowa otrzymywana z ryżu białego.
Mąka ryżowa znajduje zastosowanie głównie do produkcji żywności. Jest niezwykle popularna w krajach azjatyckich, gdzie używana jest do wyrobu pieczywa, makaronu i słodyczy. W krajach zachodnich mąka ryżowa jest głównie wykorzystywana do produkcji ciast, chipsów, krakersów, płatków śniadaniowych, jako zagęstnik do zup, sosów i kremów. Szerokie zastosowanie mąki ryżowej wynika z jej właściwości technologicznych, zbliżonych do właściwości mąki pszennej. Mąka ryżowa jest uważana za zdrową alternatywę dla mąki pszennej. Mąkę ryżową w kuchni można wykorzystać również do pieczenia ciast, muffinek, ciasteczek, jako substancję zagęszczająca do sosów, zup, kremów oraz do naleśników, amerykańskich naleśników pancakes, racuchów.
Kraj pochodzenia: Grecja
Waga: 1kg