img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00
img
PRODUCENT:

Mąka z ciecierzycy PREMIUM 1kg

  • Cena brutto: 16,00 zł
Niedostępny
szt.
  • Dodaj do mojej listy

     

    Mąka z ciecierzycy, zwanej również cieciorką, otrzymywana jest ze zmielonych ziaren ciecierzycy (grochu włoskiego). Mąka z ciecierzycy jest cennym źródłem białka roślinnego, które stanowi alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego. Mąka z ciecierzycy jest podstawą wielu dań kuchni indyjskiej, a także kuchni bezglutenowej, ponieważ ciecierzyca nie zawiera glutenu. Mąka z ciecierzycy ma niski indeks glikemicznym. Węglowodany zawarte w ciecierzycy wolno przenikają do krwi nie powodując gwałtownego wzrostu glukozy, dzięki czemu energia pozostaje w organizmie na długo. Mąka z cieciorki zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które redukują stężenie złego cholesterolu i ograniczają ryzyko powstawania zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Potas i magnez dodają energii i przeciwdziałają zmęczeniu. Kwas foliowy i żelazo występujące w mące bardzo dobrze wpływają na wytwarzanie czerwonych krwinek, dlatego jest to szczególnie ważny produkt dla kobiet spodziewających się potomstwa.

    Mąka z ciecierzycy jest podstawowym składnikiem orientalnego pieczywa, które towarzyszy mięsnym koftom. Mąka z cieciorki jest głównym składnikiem indyjskiej pakory, ciasta naleśnikowego, w którym panieruje się warzywa i owoce morza. Można z niej przygotować również naleśniki (socca), lekkie ciasta, pasztety, kotlety, świetnie sprawdza się jako zagęstnik do sosów, zup, gulaszy. 

    Kraj pochodzenia: Polska

    Waga: 1kg

    Zobacz jak ten produkt wykorzystał Nasz Kucharz Bartek:

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach