Makaron Exclusive Wiejski Durum z 24 jaj przepiórczych - 250g NITKI
-
Dostępność:
Jest
- Producent: ChataWieśniaka
- Cena brutto: 13,91 zł
Pierwszym głównym składnikiem makaronu Exlusive Wiejski Durum są jaja przepiórcze, na 1 kilogram mąki użyto 24 jaj. Jaja przepiórcze są zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze niż jaja kurze oraz charakteryzują się lepszym smakiem. Zawierają więcej aminokwasów egzogennych (metionina, treonina) raz mniej tłuszczu niż jaja kurze. Aminokwasy te odgrywają ważną rolę rolę w procesach syntezy hormonów tarczycy i nadnerczy. Ze wszystkich gatunków jaj, to właśnie jaja przepiórcze zawierają najwięcej fenyloalainy i tyrozyny oraz najniższą zawartość cholesterolu. Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12). Jaja przepiórcze mają ponadto najwyższą zawartość przyswajanego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych. Są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaj kurzych. Białko jaj przepiórczych ma właciwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Semolina Durum, to kolejny zdrowy składnik oferowanego makaronu. Pszenica durum nazywana jest pszenicą twardą. Różni się ona od pszenicy miękkiej, tym że jej ziarna są szkliste i bardziej wartościowe. Ziarna pszenicy durum zawierają więcej wysokiej jakości białka, niż ziarna pszenicy miękkiej. To właśnie z pszenicy durum wyrabia się mąkę nazywaną semoliną.
Skład:
mąka pszenna makaronowa, semolina pszenicy durum*, 24 przepiórcze jaja na 1kg mąki, kurkuma
Po ugotowaniu otrzymujemy około 1,20 kg ugotowanego makaronu.