Maka z płaskurki PREMIUM 1kg
-
Dostępność:
Brak
- Producent: BogutynMłyn
- Nowość
- Cena brutto: 22,02 zł
Płaskurka jako jedyny rodzaj pszenicy zawiera gluten który nie jest toksyczny dla osób z celiakią. Jest czysta chromosomowo i lekkostrawna, a zawarty w niej gluten jest bezpieczny i rzadko wywołuje nietolerancję. Bogactwo witaminy A powoduje zwiększona odporność organizmu a w szczególności zdrowy wzrok. Natomiast duża zawartość luteiny, która pomaga siatkówce oka absorbować światło niebieskie i zabezpiecza przed działaniem rakotwórczych wolnych rodników. Dzięki olbrzymiej zawartości beta-karotenu płaskurka jest silnym przeciwutleniaczem, który broni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Dołączenie do diety płaskurkę o dużej zawartości karotenoidów pomaga w profilaktyce nowotworowej. Broni nasze komórki prze uszkodzeniami. Jest idealnym dodatkiem diet redukcyjnych, po zjedzeniu daje poczucie sytości. Bogactwo witamin i minerałów oraz białka polepszają układ trawienny i zwiększają odporność. Duża zawartość ryboflawiny powoduje prawidłowe działanie organizmu. Płaskurka ze względów dużej zawartości błonnika oraz β-glukanów powoduje zmniejszenia stężenia cholesterolu oraz reguluje poziom cukru we krwi. Dlatego spożywanie płaskurki jest doskonałym dodatkiem do diety dla osób cierpiących na hiperlipidemię, cukrzyków oraz na choroby serca i naczyń krwionośnych.
Mąka z płaskurki idealnie sprawdzi się użyta do wypieku chleba, przyrządzania naleśników, racuchów czy innych pyszności.