Sklep jest nową platformą. Konta założone między 2006 a 2017 rokiem należy założyć ponownie.
Ceny zostały obniżone od 12% do 20% na wszystkich produktach w sklepie, ale jednocześnie nie udzielamy już rabatów.
img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
WITAMY W NASZYM NOWYM SKLEPIE
img
PRODUCENT:

Maca w proszku (z Peru) BIO 300 g Naturya

  • Dostępność: Brak Brak
  • Producent: Naturya
  • Cena brutto: 131,90 zł
Niedostępny
szt.

 

Najwyższej
jakości nieprzetworzony organiczny korzeń macy w proszku

 

Maca
w proszku najwyższej jakości w konkurencyjnej cenie!

 

Certyfikat
Organiczny Soil Association UK5

 

Maca jest dwuletnią
lub roczną zielną rośliną rosnącą w Boliwii i Peru. Jest
głównie znana jako Maca Peruwiańska. Maca rośnie wysoko w
górach, lubi niskie temperatury i nieurodzajną glebę.
Odkryto, że hipokotyle to jeden z głównych elementów
składowych naturalnie rosnących i organicznych korzeni macy na
obszarze górskim. Jako że hipokotyle nie tworzą się w
szklarniach ani w ciepłym klimacie, maca uprawiana w innych rejonach
Andów nie ma tego samego składu hipokotyli i innych
składników odżywczych, co naturalnie rosnąca organiczna
maca.

 

Ludzie uprawiają
ją ze względu na korzeń. Korzeń ten można wykorzystać jako
warzywo lub w ziołolecznictwie. Pod względem biologicznym, korzeń
macy obfituje w cukier i białko. Zawiera 60% węglowodanów,
10% białka, 8.5% błonnika oraz 2.2% tłuszczy. Poza tym, zawiera
urydynę, kwas jabłkowy, pochodne benzoilu oraz glukozydów,
itp. suszony korzeń macy jest bogaty w alkanoidy, minerały i
składniki odżywcze takie jak selen, wapń, magnez i żelazo, kwasy
tłuszczowe, w tym kwas linolowy, kwas palmitynowy i kwasy oleinowe,
19 aminokwasów oraz polisacharydy.

 

Południowi
Amerykanie spożywają i uprawiają macę od tysiącleci. Maca może
wzmocnić system immunologiczny, zwiększyć przyswajanie umysłu
oraz poprawić funkcjonowanie organizmu. Może rewitalizować zarówno
mężczyzn jak i kobiety w średnim i podeszłym wieku. Ludność
Andów używa korzenia macy, aby zwiększyć swą energię,
łagodzić zmęczenie fizyczne i psychiczne, przyjmować więcej
składników odżywczych w codziennej diecie. Ponadto, wspomaga
redukcję problemów związanych ze starzeniem się organizmu i
może zapobiec osteoporozie i anemii. Poza tym reguluje nieregularne
cykle hormonalne kobiet: miesiączkę, łagodzi bóle
menstruacyjne oraz symptomy menopauzy.

 

Co więcej, maca
jest znana ze swoich właściwości zwiększających płodność i od
dawna stosuje się ją jako afrodyzjak, więc nazywana jest również
ziołową viagrą. Próby kliniczne przeprowadzone na
mężczyznach wykazały, że ekstrakt i proszek z macy podnosi libido
i poprawia jakość nasienia. Dodatkowo, testy na zwierzętach z
użyciem proszku z macy wykazały, że może on zwiększyć łączenie
w pary u szczurów i myszy. Takie korzyści mogą być
spowodowane wysoką koncentracją białka i składników
odżywczych oraz tym, że maca zawiera składnik chemiczny o nazwie
izotiocyjanin p-metoksybenzylu o właściwościach afrodyzjaków.
Dlatego też w Andach maca to magiczny symbol młodości.

 

Jak
można spożywać macę

 

W Peru macę
przygotowuje się i spożywa na kilka sposobów. Hipokotyl
można upiec (jest to matia). Po fermentacji można uzyskać słabe
piwo o nazwie chicha de maca. Liście można też podawać na surowo
w sałatkach lub gotować podobnie do Lepidium sativum (pieprzycę
siewną) i Lepidium campestre (pieprzycę polną), z którymi
roślina jest spokrewniona genetycznie.

 

Istnieje kilka
sposobów. Po pierwsze, korzeń macy można rozgnieść i
ugotować, aby uzyskać słodki, gęsty płyn. Można wysuszyć i
wymieszać z mlekiem i uzyskać coś w rodzaju owsianki lub wymieszać
z innymi warzywami lub zbożami i upiec. Peruwiańczycy oczywiście
również pieką macę lub suszą ją naturalnie bądź
mechanicznie, a następnie ścierają na proszek. Nasz organizm
znacznie łatwiej trawi macę w proszku niż gdyby zjeść po prostu
korzeń. Korzeń macy możemy dodać do soku, płatków
śniadaniowych, jogurtu, mleka, sałatki owocowej, itp. Maca
występuje w formie naturalnej, w proszku, galaretki, kapsułkach,
tabletkach. Niektórzy producenci dodają macę do czekoladek,
ciast, zup, itd.

 

Zalecana dzienna
dawka wynosi około 3-5 gramów. Zaleca się spożywanie macy
rano.

img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach
img