img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00

PO 4 LATACH PRZERWY DO SKLEPU POWRÓCIŁY PRODUKTY FIRMY AMANPRANA

img
PRODUCENT:

Ksylitol (xylitol) krystaliczny cukier brzozowy - 0.5 kg

  • Dostępność: Brak Brak
  • Producent: Phu AKA
  • Cena brutto: 27,10 zł
Niedostępny
szt.
  • Dodaj do mojej listy
    <p style="margin-bottom: 0cm;">    <b>KSYLITOL</b> wytwarza w organizmie
    odczyn zasadowy (a nie kwasowy, jak cukier, który „karmi”
    bakterie i komórki rakowe), a więc wskazany jest przy:</p>
    <ul><li><p style="margin-bottom: 0cm;">próchnicy zębów i
        chorobach dziąseł,</p>
        </li><li><p style="margin-bottom: 0cm;">suchości w ustach (stymuluje
        wydzielanie śliny),</p>
        </li><li><p style="margin-bottom: 0cm;">zapaleniu ucha środkowego,</p>
        </li><li><p style="margin-bottom: 0cm;">przeciwdziała tworzeniu się
        bakterii gnilnych,</p>
        </li><li><p style="margin-bottom: 0cm;">ma działanie antybakteryjne przy
        infekcjach górnych dróg oddechowych (nieżyt nosa,
        infekcje gardła i zatok),</p>
        </li><li><p style="margin-bottom: 0cm;">stosowany jako środek
        zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u
        chorych na mukowiscydozę,</p>
        </li><li><p style="margin-bottom: 0cm;">przyjazny przy nadkwasocie
        żołądka, alergii, astmie,</p>
        </li><li><p style="margin-bottom: 0cm;">likwiduje niemiły zapach z ust</p>
        </li><li><p style="margin-bottom: 0cm;">ogranicza rozwój pleśni i
        drożdżaków (np. przy kandydozie).</p>
    </li></ul>
    <p style="margin-bottom: 0cm;"><br />
    </p>
    <p style="margin-bottom: 0cm;">    <b>KSYLITOL</b> pochodzenia
    naturalnego (pozyskiwany z brzozy) jest rewelacją dla cukrzyków,
    gdyż w organizmie jest przetwarzany powoli mając indeks glikemiczny
    IG czternastokrotnie niższy niż cukier (im niższy IG tym niższy
    poziom cukru we krwi po jedzeniu), a więc organizm potrzebuje
    znacznie mniej insuliny.</p>
    <p style="margin-bottom: 0cm;"><br />
    </p>
    <p style="margin-bottom: 0cm;">    Zwykły cukier dokarmia komórki
    rakowe – powinien zostać zastąpiony <b>KSYLITOLEM</b> w
    codziennej diecie. Cukier zabiera organizmowi witaminy z grupy B oraz
    mikroelementy (magnez, wapń, potas), natomiast <b>KSYLITOL</b>
    ułatwia mineralizację (np. przyswajanie wapnia przez kości, a więc
    wskazany przy osteoporozie).</p>
    <p style="margin-bottom: 0cm;"><br />
    </p>
    <p style="margin-bottom: 0cm;">    <b>KSYLITOL</b> równie słodki
    jak cukier dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii (a więc dla
    puszystych), zmniejsza łaknienie na słodycze.</p>
    <p style="margin-bottom: 0cm;"><br />
    </p>
    <p style="margin-bottom: 0cm;">    Ze względu na to, że organizm musi
    się przyzwyczaić do wytwarzania większej ilości enzymu trawiącego
    <b>KSYLITOL</b> należy stopniowo zwiększać dawkę dobową
    <b>KSYLITOLU</b> (najlepiej zaczynać od ½ łyżeczki do
    herbaty). Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt
    przeczyszczający. Z tego powodu <b>KSYLITOLU</b> najlepiej nie
    podawać dzieciom do 3-go roku zycia (lub w bardzo małych ilościach
    obserwując reakcje organizmu na nowy składnik diety).</p>
    <p style="margin-bottom: 0cm;"><br />
    </p>
    <p style="margin-bottom: 0cm;">    FDA i JEFCA – organ doradczy WHO
    (Światowej Organizacji Zdrowia) i FAO stwierdzili, że KSYLITOL jest
    całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej dawki dziennej.
    Naukowcy fińscy zalecają spożywanie do 40g (około 10 łyżeczek)
    <b>KSYLITOLU</b> dziennie.</p>
    <p style="margin-bottom: 0cm;"><br />
    </p>
    <p style="margin-bottom: 0cm;">    Zakres temperatur w jakich można
    stosować <b>KSYLITOL</b> jest szeroki (pieczenie, gotowanie,
    mrożenie).</p>
    <p style="margin-bottom: 0cm;"><br />
    </p>
    <p style="margin-bottom: 0cm;">    <b>KSYLITOL</b> stosowany jest również
    zewnętrznie. W postaci aerozolu ksylitolowego (lub domowego wyrobu
    kropli do nosa: 1 porcja <b>KSYLITOLU</b> na 20 porcji soli
    fizjologicznej dostępnej w aptekach) działa hamująco na rozwój
    bakterii (m. in. powodujących zapalenie ucha środkowego,
    szczególnie u małych dzieci). Regularne przemywanie aerozolem
    ksylitolowym nosa zmniejsza ilość szkodliwych bakterii, stymulując
    zarazem prawidłowe oczyszczanie tego obszaru, co zmniejsza problemy
    związane z alergiami i astmą.</p>
    <p style="margin-bottom: 0cm;">    Dobrze jest również
    profilaktycznie (przed snem) rozprowadzić niewielką ilość
    <b>KSYLITOLU</b> rozpuszczonego w ślinie po szkliwie zębów i
    dziąsłach (wskazane szczególnie przy próchnicy i
    paradontozie).</p>
    <br /><font face="Tahoma" color="#666666" style="font-size: 11px;"><b><br />Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z
    drzewa brzozy.  W jego  cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwie</b></font><font face="Arial Unicode MS" color="#666666" style="font-size: 11px;"><b>ń</b></font><font face="Tahoma" color="#666666" style="font-size: 11px;"><b>stwie
    do cukrów 6-cio i  12-sto węglowych takich  jak : glukoza, fruktoza,
    sacharoza i laktoza nie  fermentuje w przewodzie pokarmowym .  Ksylitol
    jest powoli przetwarzany w  organiźmie z minimalnym udziałem insuliny,
    wskutek  czego posiada ponad  14-krotnie niższy indeks glikemiczny od
    cukru . Dzięki temu jest bardzo   bezpieczny dla diabetyków. Utrzymująć
    niski poziom insuliny, przeciwdziała  procesom  przedwczesnego
    starzenia. Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej  kalorii niż cukier !
    Zalecany  jest dla osób zagrożonych i dotkniętych  osteoporozą, gdyż
    zwiększa  przyswajanie wapnia,  przywracając w ten sposób  właściwą
    konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu  podnosi
    odporność organizmu. Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz
    zapalenie  dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny
    (dlatego  przed przelknięciem  zalecane jest przepłukiwanie
    rozpuszczonym w slinie  ksylitolem jamy ustnej - nawet już po  umyciu
    zębów). Stosowanie ksylitolowego  aerozlu do nosa ma zdolność
    zatrzymywania rozwoju  bakterii powodujących  zapalenie ucha środkowego
    oraz zmniejsza wystepowanie alergii, astmy  i  infekcji zatok Ksylitol
    jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym  bakteriom jelit-  np.
    Helicobacter pylori której przypisuje się między innymi  owrzodzenie
    żołądka. Ogranicza  rozwój pleśni i drożdżaków - na przykład  Candida
    albicans  - w przewodzie pokarmowym.  Zmniejsza też łaknienie cukru.  Fi</b></font><font face="Arial Unicode MS" color="#666666" style="font-size: 11px;"><b>ń</b></font><font face="Tahoma" color="#666666" style="font-size: 11px;"><b>scy
    naukowcy zalecają spożywanie do 40 g Ksylitolu  dziennie, dla
    wydatnego  wzmocnienia tkanki kostnej. Ksylitol może zastąpić cukier
    do  przyrządzania  różnych produktów kulinarnych .<br />
    W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w
    małych  ilościach.  Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach,
    grzybach,  warzywach, twardym drewnie  (szczególnie brzozowym - Finowie
    nazywają go stąd  “brzozowym cukrem”) i kolbach kukurydzy.  W garści
    malin jest niespełna gram  ksylitolu. Nasze organizmy w swoim
    codziennym  metabolizmie używają ksylitolu,  produkując go w ilości 15
    gramów z różnych źródeł pokarmu.  Przez organizm  ludzki ksylitol jest
    powoli stopniowo przyswajany, osiągając wartość   kaloryczną niższą o
    40% niż inne węglowodany. Z tych względów daje on w  efekcie istotnie
    zmniejszone: wzrost poziomu glukozy we krwi oraz reakcję  insulinową
    organizmu na  wchłanianie glukozy (o przeszło 60% serum insuliny  mniej
    w krytycznym czasie 30 min. niż  dla glukozy czy cukru). W ten sposób
    możliwe jest osiąganie przez diabetyków kontroli  poziomu glukozy we
    krwi,  poziomu lipidów i wagi ciała. Odkryty w 1891 roku stosowany
    jest  ksylitol od  lat 60-tych XX wieku. W szeregu krajów popularny
    zamiennik cukru dla   diabetyków. FDA i JEFCA, organ doradczy WHO i FAQ
    stwierdził, że dla  ksylitolu nie istnieje  granica spożycia (ADI -
    dopuszczalna dzienna dawka),  co znaczy, że jest on całkowicie
    bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości  dziennej. Ponad 25 lat bada</b></font><font face="Arial Unicode MS" color="#666666" style="font-size: 11px;"><b>ń</b></font><font face="Tahoma" color="#666666" style="font-size: 11px;"><b> potwierdza, że  ksylitol jest najlepszym  zamiennikiem cukru dla zębów. Uzywanie ksylitolu redukuje stopie</b></font><font face="Arial Unicode MS" color="#666666" style="font-size: 11px;"><b>ń</b></font><font face="Tahoma" color="#666666" style="font-size: 11px;"><b>  psucia się  zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (znaczny stopie</b></font><font face="Arial Unicode MS" color="#666666" style="font-size: 11px;"><b>ń</b></font><font face="Tahoma" color="#666666" style="font-size: 11px;"><b>
    uszkodzenia   uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka
    dbałość o zęby).  Badania, które  uzyskały aprobatę 6 narodowych
    związków dentystycznych  wykazują, że 4 do 12 gramów są  wystarczające
    do całkowitego i trwałego  zabezpieczenia zębów. Zastępuje on też
    skutecznie,  dzięki podwyższeniu  odczynu PH w ustach, odświeżacze
    oddechu. Dobroczynny wpływ ksylitolu  jest  odnotowywany nie tylko w
    powstrzymywaniu rozwoju bakterii z gatunku  Sterptococcus  mutans
    powodujących próchnicę, ale także tych z gatunku  Sterptococcus
    pneumoniae,  powodujących ostre zapalenie ucha środkowego.  Badacze z
    Iowa wykazali natomiast, iż  ksylitol może być środkiem  zapobiegawczym
    przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u  chorych na
    mukowiscydozę.<br />
    Ksylitol jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się (bez
    ascetycznego  odmawiania sobie słodyczy) ze względu na to, iż poza
    bezspornymi  zaletami (zmniejszenie  zapotrzebowania na insulinę i
    własnościami  bakteriobójczymi) dostarcza on organizmowi o 40%  mniej
    kalorii niż cukier, a  jest (w 100%) równie słodki. Ksylitol ułatwia
    mineralizację  (przyswajanie  minerałów przez organizm) np.
    przyswajanie wapnia przez kości, a więc działa   wspomagająco przy
    osteoporozie. Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją,  która
    wygląda  i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych substancji
    słodzących takich jak sorbitol,  fruktoza czy glukoza, że w molekule ma
    5  zamiast 6 atomów węgla, w efekcie daje odczyn  zasadowy w
    organiźmie, a nie  kwasowy jak cukier (niszczy bakterie a nie powoduje
    ich  rozwój).<br />
    Ksylitol, który doczekał się ponad 1500 opracowa</b></font><font face="Arial Unicode MS" color="#666666" style="font-size: 11px;"><b>ń</b></font><font face="Tahoma" color="#666666" style="font-size: 11px;"><b> naukowych pozyskiwany jest  jedynie ze  źródeł naturalnych (np. w Finlandii tylko z brzozy).</b></font>

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach