Sklep jest nową platformą. Konta założone między 2006 a 2017 rokiem należy założyć ponownie.
Ceny zostały obniżone od 12% do 20% na wszystkich produktach w sklepie, ale jednocześnie nie udzielamy już rabatów.
img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
WITAMY W NASZYM NOWYM SKLEPIE
img
PRODUCENT:

Koszyk rozrostowy do chleba o wadze 1 kg - bok 21.5 cm - typ BD trójkątna

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: Herbert Birnbaum
  • Cena brutto: 69,00 zł
szt.

Koszyk
rozrostowy do chleba o wadze 1 kg – wymiar bok trójkąta 21.5 cm, typ BD - Spód drewniany i ścianki żłobione

 



 

Producentem
koszyków jest niemiecka firma Herbert Birnbaum założona w
1847 roku.

 

Koszyki
wykonane są ręcznie z ratanu. Formy wykonane z ratanu nie mają
sobie równych w procesie fermentacji chleba i do tego są
proste w użyciu.

 

Koszyki
posiadają certyfikat higieny

BG-PRÜFZERT HYGIENE” NG nr. 00102 Hygiene.

 



 

Koszyki
rozrostowe służą do ostatecznego uformowania kształtu chleba.
Szczególnie polecane są do fermentacji chleba bez drożdży,

 

 

Pieczenie
chleba / standardowy przebieg
:

 



 

Obróbka
ciasta
:

 

Dobrze
zagniecione ciasto wyjąć z maszyny i ugniatać krótko na
posypanym mąką stole lub drewnianej desce.
Na
koniec zagnieść ciasto w kulkę
. Zaleca
się posypać mąką również dłonie, gdyż ciasto może być
bardzo klejące.

 



 

Przygotowanie
formy
:

 

Formę
należy oprószyć równomiernie mąką. Zaleca się użyć
do tego mąkę żytnią i sitko do mąki.

 



 

Garowanie:

 

Przy
podłużnym bochenku należy rozwałkować lekko kulkę ciasta na
odpowiednią długość i włożyć do formy.
Foremkę
z ciastem odstawić na około 1 godzinę w ciepłym miejscu (25 °–
36 °). W tym czasie ciasto podwoi blisko swoją objętość.

 



 

Przygotowanie
pieca
:

 

Piec
nagrzać do maxymalnej temperatury przez
15 - 20 min.

 

Na
najniższą szynę wsunąć starą blache do pieczenia lub blaszaną
rynienkę, w którą później naleje się niewielką
ilość wody w celu uzyskania pary.

 

Na
środkową szynę wsunąć blache do wypieku chleba.

 

Przygotować
około 20 ml (mały kieliszek) ciepłej wody i postawić przy piecu.

 

Przygotować
pędzel i wodę w miseczce.

 



 

Pieczenie:

 

Wyjąć
gorącą blachę z pieca.

 

Szybkim
ruchem wyłożyć chleb z formy na blachę
.

 

Bochenek
posmarować delikatnie wodą
.

 

Blachę
z chlebem wsunąć do pieca.

 

Przygotowaną
wodę
(20 ml)
wlać na najniższą blachę i natychmiast zamknąć
piec.

 

Cała
procedura powinna odbyć się jak najszybciej.

 



 

Po
około
7 min obniżyć
temperaturę do
200° i uchylić drzwi
pieca na 10 sekund.

 



 

Czas
wypieku
:

 

W
zależności od ciężaru bochenka czas wypieku wynosi około
50
min.

 

Każdy
piec piecze inaczej i samemu należy dojść jaki jest idealny czas
wypieku.

 



 

Upieczony
chleb wyłożyć na drewnianą deskę i natychmiast posmarować
szerokim pędzlem wodą, odstawić do wystygnięcia.

 



 

 

Pielęgnacja
i czyszczenie koszyków

 



 

Jak
zapobiegać pojawianiu się pleśni w koszykach

 



 

Wieloletnie
doświadczenia i przeprowadzone próby pozwoliły wysunąć
następujące wnioski:

 

Pleśn
pojawia się w pierwszej kolejności w osadzającej się na koszyku
warstwie mąki, co po krótkom czasie powoduje szarzenie
materiału.

 


Aby
tego uniknąć należy postępować w następujący sposób:

 

1.
Spryskać nowy koszyk niewielką ilością oleju ochronnego(olej bez
enzymów) a następnie oprószyć w normalny sposób
mąką.
Powoduje to powstanie warstwy ochronnej nie pogarszając
swobodnego dostępu powietrza.

 


2.
Koszyki czyścić co cztery tygodnie metodą na sucho lub w zmywarce
po czym umieścić w piecu w temp. 120 C - 140 C na około 20 min. Co
jakiś czas zaparowując komorę pieca(powtórne naoliwianie
nie jest już konieczne).

 



 

3.
Co sześć miesięcy należy dokładnie umyć koszyki w wodzie bez
detergentów i ponownie naoliwić. Sposób ten zapewnia
utrzymanie koszyków przez wiele lat w nienagannym stanie.

 

 

Przykładowy spósób użycia koszyka
rozrostowego w celu nadania atrakcyjnego kształtu dla naszego
chleba.

 

 

 

1. Wybieramy dowolną mieszankę
BogutynMłyn

 

2. Wsypujemy do automatu, dodajemy wodę i
drożdże zgodnie z instrukcją na etykiecie.

 

3. Uruchamiamy program wyrabiania ciasta
który przerywamy po 30 minutach wyjmując gotowe ciasto z
automatu.

 

(punkty 2-3 można wykonać poprzez ręczne
wyrobienie ciasta)

 

4. Smarujemy koszyk olejem i oprószamy
mąką, wkładamy ciasto do koszyka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzine (lub
do piekarnika nastawionego na 25 C)

 

5. Nagrzewamy piekarnik do 120C i
umieszczamy w nim koszyk z ciastem na 30 minut (producent naszych koszyków
zezwala na taką temperaturę)

 

6. Wyjmujemy koszyk, obracamy i zdejmujemy
pozostawiając ciasto z zachowanym kształtem - ze zdjęciem koszyka z lekko
opieczonego ciasta nie powinno być problemu.

 

7. Pieczemy bochenek w temperaturze 180 C
przez około godzinę czasu

 

 

 

Na zdjęciach mogą Państwo obejrzeć efekty
użycia mieszanki orkisz słonecznik oraz koszyka rozrostowego typu GX
:

 

 

 

















 

 



 

img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach
img