Sklep jest nową platformą. Konta założone między 2006 a 2017 rokiem należy założyć ponownie.
Ceny zostały obniżone od 12% do 20% na wszystkich produktach w sklepie, ale jednocześnie nie udzielamy już rabatów.
img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
WITAMY W NASZYM NOWYM SKLEPIE
img
PRODUCENT:

Konopie nasiona mielone (wysokobiałkowe) BIO (Rumunia) - 0.5 kg

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: SuperFoods
  • Cena brutto: 56,00 zł
szt.

Proszek wysokobiałkowy pochodzi z nasion konopi. Z jednej strony, dziedziczy wszystkie korzyści zdrowotne z nasiona konopi , z drugiej strony, ma bardzo wysoką
zawartość białka (ok 48,5%), a więc jest bardzo ważne dla osób
trenujących i ludzi, którzy prowadzą aktywny tryb życia.

Mielone konopie są pełne witamin,
enzymów i minerałów. Białka są bardzo łatwo przyswajalne
przez nasz organizm.
Produkt jest całkowicie wolny od glutenu. Proszek ten
jest optymalny stosunek omega-6 do 3 niezbędne nienasycone kwasy
tłuszczowe. To jest dobre dla kobiet przy menstruacji i menopauzie. Ponadto,
jest również dobre dla suche włosy i skórę.



Ziarna
konopi

 

Znaną nazwą
konopi jest Cannabis. Nazwa ta odnosi się przede wszystkim do konopi
przemysłowej. Konopie rosną niemal wszędzie na świecie. Jest to
roślina organiczna ze swej natury, gdyż nie potrzebuje żadnych
nawozów, chemii, czy pestycydów. Ludzie od dawna
spożywają konopie i jej ziarna. Naukowcy odkryli włókna
konopi w naczyniach ceramicznych z epoki kamiennej. Dawniej włókna
konopi wykorzystywano także do wyrobu ubrań, butów , lin,
itp. Obecnie powszechnie wykorzystuje się ją do innych celów,
na przykład do robienia olinowania, ubrań oraz produkcji zdrowej
żywności.

 

Ziarna konopi to
popularna zdrowa żywność, gdyż obfituje w składniki odżywcze,
takie jak kwasy tłuszczowe omega, inne kwasy tłuszczowe oraz
minerały. Konopie w około 35% składają się z oleju. Olej z
ziaren konopi zawiera 80% niezbędnych kwasów tłuszczowych
(EFA- essential fatty acid), kwasu linolowego (LA, 50-70%), kwasu
alfa-linolowego (ALA, 15–25%) i kwasu gamma-linolowego (GLA, 1–6%).
Równowaga zachowana w proporcjach kwasu linolowego i
alfa-linolowego w pełni pokrywa nasze zapotrzebowanie na kwasy
tłuszczowe EFA. Zarówno kompletny zestaw białka jak i
niezbędne tłuszcze zawarte w ziarnach konopi znajdują się w
idealnych dla ludzkiego organizmu proporcjach. 65% zawartości białka
jest w formie globuliny edestyny, która może być
spożytkowana przez ciało w nieprzetworzonej formie. Dla porównania,
soja musi być ugotowana lub w postaci kiełków przed
zjedzeniem przez człowieka. Inne korzyści ziaren konopi to
działanie na skórę i włosy, które są odżywiane na
poziomie komórkowym. Olej konopny łatwo wchłania się przez
skórę a kwasy EFA mogą od razu zacząć działać!

 

Jest to doskonały
pokarm dla osób przyjmujących w niewielkiej ilości niezbędne
kwasy tłuszczowe oraz dla sportowców. Ziarna konopi to jedyne
jadalne ziarna zawierające kwas gamma-linolowy (GLA). Ziarna konopi
to bardzo odżywcze źródło protein o lepszym smaku i
przyswajalności niż soja.

 

Ziarna konopi można
jeść na surowo, zmielone dodane do posiłku, mleka, przygotowane w
formie herbaty oraz wykorzystać je do pieczenia. Jednym z
popularnych sposobów jedzenia tych ziaren jest dodanie ich do
smakołyków. Można też zmiksować garść organicznych
ziaren (całych lub bez skorupki) z owocami lub sokiem. W chińskich
kinach sprzedaje się nawet pieczone ziarna konopi. Jest wiele
dostępnych produktów począwszy od od płatków
śniadaniowych, przez mrożone wafle, tofu z konopi po masła
orzechowe. Niektórzy producenci bardziej przetwarzają ziarna
konopi, by uzyskać bardziej cenione produkty, takie jak olej
konopny, pełne ziarno konopi, ziarno konopi w skorupce, mąkę z
konopi, ciasto, i proszek proteinowy z konopi. Konopie wykorzystywane
są ponadto w niektórych organicznych płatkach śniadaniowych.
Ziarna konopi można wykorzystać do produkcji nie nabiałowego
„mleka”.

 

Olej
z konopi możemy spożywać codziennie nie ponosząc ryzyka
zachwiania równowagi poziomu kwasów EFA. Jednak, w
związku z faktem, że ziarna konopi zawierają nienasycone tłuszcze,
może szybko zjełczeć. Zazwyczaj więc przechowujemy taki olej w
ciemnych butelkach lub dodajemy konserwanty. Poza tym, nie należy
stosować oleju z ziaren konopi do smażenia, ponieważ tłuszcze
nienasycone nie zawsze radzą sobie dobrze w wysokich temperaturach.
Jeśli chodzi o wartość odżywczą, olej tłoczony na zimno z
ziaren konopi jest lepszy niż oliwa z oliwek, tak więc możemy
używać oleju z konopi do sałatek, smakołyków, i innych dań
nie wymagających smażenia. Gotowanie każdego oleju zmniejsza jego
wartość odżywczą i może przekształcić korzystne kwasy
tłuszczowe w mniej dobroczynne substancje.

 





img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach
img