ZAKUPY Z PREZENTEM
ZRÓB ZAKUPY ZA MIN.50 ZŁ I WYBIERZ SOBIE PREZENT
img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
WITAMY W NASZYM NOWYM SKLEPIE
img
PRODUCENT:

Kawa ziarnista NEPAL HIMALAYAN / MOUNT EVEREST SUPREME - 0.5 kg

  • Dostępność: Brak Brak
  • Producent: BogutynMłyn
  • Cena brutto: 228,00 zł
Niedostępny
szt.

data palenia i pakowania : 10.09.2015
stopień palenia ziarna :
średni



Dlaczego
rekomendujemy Nepalska kawa pochodzi z obszaru najwyższych gór
świata, w pobliżu himalajskich upraw nie ma innych porównywalnych
obszarów produkcji kawy jest to więc jedyny w swoim rodzaju
produkt.Ze względu na biedę prawie nie stosuje się nawozów
sztucznych przez co kawa jest produktem naturalnym chociaż nie jest
jeszcze certyfikowana pod tym kątem. Istotne jest, że kawowe uprawy
są podstawą utrzymania części Nepalczyków.


Charakterystyka surowego ziarna kawowego: Kraj
pochodzenia: Nepal
Odmiana botaniczna: Arabica
Metoda obróbki
: w 90% mokra
Dostępność: do 4000 worków rocznie
Metoda
suszenia : na słońcu
Klasyfikacja: AA
Rozmiar ziaren : sito
18

Charakterystyka naparu
smak: słodki, kwaskowaty,
z delikatnym, korzennym bukietem smaków, lekko
orzechowy.
aromat : lekko owocowy, odrobinę jaśminowy i korzenny
kwaśność: słodka łagodna
cielistość: dobra cielistość z
pełnym posmakiem i czystym finiszem

Nieco więcej
informacji

Kawa była uprawiana w Nepalu przez ostatnie 30
lat, jednakże przeważająca większość towaru była sprzedawana
lokalnie, głównie do branży turystycznej. Ostatnio rozpoczął
się eksport za granicę.

Ponieważ kraj ten jest od
dziesięciu lat wstrząsany walkami z partyzanckimi oddziałami
Maoistów, przemysł turystyczny mocno ucierpiał i zaistniała
potrzeba znalezienia rynków eksportowych. Produkcja kawy
szybko wzrasta, a jej jakość znacznie się poprawiła.

Nepal
posiada około 27 mln mieszkańców, z których 45% żyje
poniżej granicy ubóstwa. Kawa jest obecnie najlepszym towarem
rolnym, biorąc pod uwagę dochód w dolarach na głowę.
Gleba, wysokość nad poziomem morza i klimat w centralnej dolinie
Nepalu, biegnącej ze wschodu na zachód (400 mil), tworzą
doskonałe warunki do uprawiania kawy na przestrzeni prawie całego
kraju. Większość upraw znajduje się na wysokości pomiędzy 800 a
1400 m n.p.m., ale ze względu na niezwykłe położenie geograficzne
kawa nepalska powinna być uważana za uprawianą na wysokości od
1000 do 1600 m n.p.m. Jakość kawy zaimportowanej przez ostatnie 2
lata w pełni kwalifikuje ją jako kawę jakościową ( ang.
Speciality coffee ), przy czym jakość ta poprawia się z każdym
rokiem.

Ze względu na wysokie dochody farmerów
przewiduje się, że kawa będzie uprawą dynamicznie rozwijającą
się w Nepalu. Pomimo że obecnie kawę uprawia ok. 12,000 farmerów
(50,000 ludzi, jeśli wliczyć członków rodzin), szacuje się,
że w końcu liczba farmerów może wzrosnąć do 150,000 –
175,000 w ciągu następnych 10 lat, w efekcie czego około miliona
ludzi znalazłoby się powyżej granicy ubóstwa. W rezultacie,
Nepal ma szansę na znaczne zwiększenie ilości eksportowanego
towaru w ciągu najbliższych 10 lat.

Obecnie kawa ta
uprawiana jest zarówno na południe, jak i na północ
od Katmandu. Całkowita produkcja wynosi około 220 ton ziarna
przeznaczonego na eksport, a prawie całe ziarno kawowe jest teraz
przetwarzane metodą mokrą. Niemal wszystkie farmy są małe bądź
bardzo małe, większość farmerów posiada pole wielkości
0.5 do 1 Ha a uprawiane są na nich różnorodne odmiany
krzewów: Bourbon, Typica, Arabica, Caturra, Cataui, różne
rodzaje kaw indyjskich i inne. Produkcja na akr jest dość niska ze
względu na brak nawozów sztucznych. Farmerzy nepalscy
przejęli niektóre indyjskie praktyki uprawiania i obróbki
kawy. Jedną z nich jest ucinanie wierzchołka krzewu kawowego na
wysokości ok. 3-4 stóp (90-120 cm).Wielu farmerów jest
dumnych z tego, że Nepal produkuje kawę bez nawozów
sztucznych. Lubią oni nadmieniać, że kawa pochodzi z produkcji
organicznej, choć nie jest to jeszcze potwierdzone
certyfikatami.

Pomimo że obecna produkcja jest wciąż
niewielka, większość farmerów posiada bardzo młode krzewy,
które będą w pełni produktywne w ciągu najbliższych 3
lat. Ponadto wielu nowych farmerów zaczyna uprawiać kawę
każdego roku, jest więc przewidywane, że produkcja Arabiki
wzrośnie znacząco w ciągu następnych 10 lat.

Ponad 90%
kawy nepalskiej jest obecnie produkowanej metodą mokrą podczas gdy
jeszcze niedawno 100% pozyskiwano metodą suchą. Owoce kawowe są
ugniatane ręcznie zrobionym i ręcznie obsługiwanym korbowym bębnem
drewnianym służącym do ucierania owoców kawowca i
pozyskiwania ziarna. Tak pozyskane ziarno przechodzi proces
fermentacji w zbiornikach wodnych od 24 do 36 godzin. Potem ziarna są
myte i suszone na podwórzach farm w jasnym himalajskim słońcu.
Ziarno, jeszcze w pergaminowej łusce suszy się ok. 8 tyg. Później
ziarno jest pozbawiane łuski ( ang. parchment ) w magazynie i
ręcznie sortowane wiele razy. Otrzymane w ten sposób
delikatne, kwieciste, słodko-kwaśne, aromatyczne ziarna są uważnie
oceniane, pakowane i wysyłane statkami na eksport.

Naszym
zdaniem
Nepalska kawa należy do tych po które się sięga
w pierwszym odruchu przede wszystkim ze względu na nietypowe dla
kawy, swoiste pochodzenie. Ale za tą przyciągającą uwagę nazwą
znajdziemy dość wyszukany produkt. Zarówno ze względu na
metody upraw jak i gatunki krzewów, kawie nepalskiej najbliżej
do najlepszych gatunków ziarna z Indii ale himalajski klimat
nadaje jej bardzo indywidualną, trudno porównywalną z innymi
kawami charakterystykę.

img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach
img