img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
img
PRODUCENT:

Herbata niebieska Ulung - Lugu Tea COMPETITION WINNER Oolong 100g - herbata najwyższej jakości

  • Cena brutto: 380,00 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Lugu
    Tea Competition winner
    鹿谷鄉比賽茶—碳培

     

    Najlepszy
    gatunkek tajwanskiego Ulonga, jeden z najlepszych na swiecie.

     



     

    Co
    roku w miescie Lugu odbywa sie konkurs wysokogorskiej herbaty. To
    wlasnie jego zwyciezca.

     

    Gatunek
    uprawiany na wysokosciach okolo 1800 m.n.p.m.

     

    Krystalicznie
    czyste powietrze, zyzna gleba oraz duze zmiany temperatury i
    wilgotnosci powietrza pomiedzy noca a dniem nadaja jej najwyzsza
    jakosc.

     

    Ciemno
    zielony kolor lisci, zloty napar o kwiatowym aromacie i bogatym,
    nieco lekko slodkim smaku

     

    Herbata 
    bardzo „cierpliwa w parzeniu” – nawet wielokrotnie zalewana
    wrzątkiem długo utrzymuje wyśmienity smak i aromat.




    Według
    jednej z legend początki herbaty sięgają 2737 roku p.n.e., w
    którym chiński cesarz Shennong przypadkowo zaparzył pierwszy
    napar z liści herbaty. Wiadomo, że herbatę od dawna znali
    Chińczycy, jednak pierwsze zapiski na jej temat pochodzą dopiero z
    VIII wieku p.n.e.

     

    W
    Polsce
    zwyczaj picia herbaty rozpowszechnił się w drugiej
    połowie XVIII wieku. A troche pozniej nastąpiło jej dalsze
    upowszechnienie dzięki samowarom sprowadzanym przez wojska
    rosyjskie.

     


    Kwiat
    herbaty

     

    Uprawa
    herbaty na Tajwanie rozpoczęła się w połowie XIX wieku. Od
    lat 70. przemysł herbaciany szybko się rozwinął wraz innymi
    gałęziami tajwańskiej gospodarki. Ze względu na duży krajowy
    popyt i zakorzenioną kulturę picia herbaty, większość
    uprawianych tam herbat spożywana jest przez samych Tajwańczyków.
    Teraz dzieki naszej ofercie, pochodzacej od Polaka mieszkajacego
    od lat na Tajwanie, moze tez zagoscic u Panstwa w domach.

     

    Tajwan
    to specyficzny, tropikalny, bardzo wilgotny klimat, wysokie strome
    góry graniczą z nizinnymi wybrzeżami. Dzięki różnicom
    pogody, temperatur, położenia i gleby, wygląd, aromat i smak
    herbaty uprawianej na obszarach górskich na dużych
    wysokościach stał się niepowtarzalny i przedstawia najwyzsza
    jakosc, niepodobna do herbaty z Chin, nie mowiac o indyjskiej czy
    tajlandzkiej.

     

    Ulung
    (zwana też niebieską) to rodzaj półfermentowanej herbaty o
    specyficznej barwie zaparzonego liścia - jego ciemniejsze brzegi,
    które uległy fermentacji, przypominają liść czarnej
    herbaty, pozostała, znacznie jaśniejsza część liścia wygląda
    jak herbata zielona.

     

    Ulung
    charakteryzuje się dużą zawartością taniny i katechin oraz
    niewielką ilością kofeiny.

     

    Do
    tego nasza herbata jest uprawiana, zbierana, prazona i pakowana
    recznie, bez uzycia maszyn ani dodatku chemikalow.

     

    Wszystkie
    te czynniki sprawiaja, ze macie Panstwo do czynienia z nawyzszym
    jakosciowo produktem na Swiecie.

     

    Dzieki
    długiemu procesowi dojrzewania, podczas delikatnego prażenia na
    niewielkim płomieniu węgla drzewnego (
    烘培,
    pinyin:hōngpeì jakość naszej herbaty dodatkowo wzrasta.
    Przed prażeniem, listki herbaty ulung są zwijane i lekko zgniatane,
    aby ich otwarte ścianki stymulowały aktywność enzymatyczną.
    Proces prażenia usuwa niepożądany zapach z herbaty i zmniejsza
    kwaśny i cierpki smak. Ponadto dzięki tej czynności herbata ulung
    jest łagodniejsza dla żołądka.

     

    Zalety
    Uulonga tajwanskiego:

     

    • Wysoka
      zawartosc katechiny lagodzi objawy alergi i pomaga w walce z
      cukrzyca

    • Dzieki
      zawartosci L-teaniny, wykazuje działanie uspokajające

    • Obniza
      pozion holesterolu, poprawia prace ukladu krwionosnego

    • Reguluje
      prace serca, obniza cisnienie

    • Poprawia
      cere

    • Pali
      kalorie - odchudza

    • poprawia
      trawienie i wplywa korzystnie na przemiane materi

    • hamuje
      aktywnosc enzymow niektorych bakteri podczas zakarzen.

    • Wzmacnia
      odpornosc organizmu

    • Odpreza

    • Obecne
      w herbacie polifenole wykazyja dzialanie przeciwutleniajace
      zmniejszajac szanse na wystapienie chorob ukladu krazenia i
      nowotworow, a takrze przeciwdzaiajac prochnicy.

    • Zawiera
      witaminy: A, B1, B2, C, E i K

    • Ma
      niepowtarzalny, elegancki aromat

    • Czystosc
      i szlachectwo smak

     

    Parzenie:

     

    Pamietajcie
    Panstwo, ze to wysokiej jakosci herbata, aby w pelni poznac jej
    gleboki aromat, nalezy pamietac o odpowiednim doborze wody czajnikow,
    filizanek i akcesoriow.

     

    Aby
    zachować naturalny aromat herbacianych liści należy dobrać lekką,
    przefiltrowaną wodę, bogatą w tlen, jej skład powinien być
    zbliżony do neutralnego (pH od 6,5 do 7). Wrzenie powoduje, że tlen
    zawarty w wodzie gwałtownie się z niej uwalnia.

     

    Najlepiej
    uzywac czajniczki okrągłe i pękate, które pozwalają na
    swobodne rozwijanie się liści herbaty podczas zaparzania. Czajnik i
    filizanki dla tej klasy napoju powinny byc wykonane z porcelany albo
    gliny.

     

    Pierwszym
    etapem jest ogrzanie czajnika. W tym celu należy wlać do niego
    wrząca wodę dokładnie zwilżając ścianki. Chwilę odczekać.
    Wylać wodę. W czajniczku będzie unosić się para

     

    Nastepnie
    nalezy wlozyc do czajnika liscie herbaty zapelniajac jego objetosc w
    okolo ¼, zalac woda o temperaturze okolo 90 ºC, odczekac
    okolo 40 sekund i plyn z czajnika wylac. Nie nalezy serwowac do picia
    pierwszego parzenia, sluzy ono tylko „przeplukaniu” lisci.

     

    W
    drugim parzeniu nalezy zalac czajnik z „przeplukanymi” liscmi
    woda o temperaturze okolo 90ºC i po okolo 50 sekundach rozlac do
    filirzanek, herbata nadaje sie do picia. Te same liscie mozna jeszcze
    zalewac okolo 6 razy. Trzecie parzenie powinno trwac 1 minute, czas
    kolejnych powinien byc zwiekszany o 10 sekund. Za kazdym razem nalezy
    pamietajac o oproznianiu czajnika z plynu. Liscie nie powinny plywac
    w wodzie.

     

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach