Herbata japońska Kotobuki Earl Grey 50g Amanprana NOWOŚĆ
- Cena brutto: 200,81 zł
Pijąc herbatę Imperial Kotobuki, konsumuje się cały liść, osiągając tym sposobem większą zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu.
Herbata Imperial Kotobuki zapewnia wysublimowany smak i dostarcza substancji odżywczych Amanprana tworzy herbaty Imperial Kotobuki w oparciu o tradycyjne japońskie metody produkcji Matcha, robiąc to dokładnie tak, jak wieki temu robili to buddyści zen. Udało nam się
stworzyć 3 herbaty Imperial Kotobuki: Matcha, Rooibos oraz Earl Grey. Herbata Amanprana Kotobuki jest produkowana z całych, najmłodszych, najwyższej jakości liści, trzech gatunków herbat: pochodzącej z Japonii Camellia sinensis (Matcha), pochodzącej Afryki Południowej
Aspalathus linearis (Rooibos), pochodzących z Indii (Earl Grey) herbat Darjeeling oraz Assam – z pierwszego zbioru. Nerwy liści są umiejętnie usuwane, a same liście powoli mielone za pomocą granitowych młynków aż do uzyskania ultradrobnego proszku z herbaty. Mielenie zachodzi przy
niewielkiej prędkości wynoszącej 40g/h, co pozwala zachować jakość, smak oraz cenne składniki odżywcze.
Kotobuki Matcha zawiera 134 razy więcej katechin EGCg niż herbata zielona W przypadku herbaty zielonej, Earl Grey czy Rooibos, w torebce pozostaje 85% substancji odżywczych, podczas gdy w trakcie picia herbaty Imperial Kotobuki z Amanprany faktycznie wypija
się cały liść. To właśnie sprawia, że Imperial Kotobuki jest o wiele zdrowsza w porównaniu do innych herbat. Pijąc ją, dostarczamy organizmowi o wiele więcej substancji odżywczych, gdyż wypijamy cały liść (tzw. konsumpcja holistyczna). Najlepszym tego dowodem jest fakt, iż
Kotobuki Matcha zawiera 134 razy więcej katechin EGCg niż herbata zielona. Naszym priorytetem jest również najwyższa jakość, dlatego też dbamy o to, aby smak herbaty był wysublimowany, najlepszy.
Kotobuki – jakość, smak i wartości odżywcze
W języku japońskim Kotobuki oznacza „długie życie”. W Amanprana celowo ustalamy najlepszy możliwy stosunek pomiędzy jakością, smakiem oraz wartościami odżywczymi. „Niech twoje pożywienie będzie lekarstwem, a lekiem twoim będzie pożywienie” – ta maksyma Hipokratesa jest
niezwykle ważna dla Amanprany. Zmielone liście herbat Matcha, Rooibos i Earl Grey stanowią produkt żywnościowy pierwszorzędnej jakości. Po pierwsze, charakteryzują się one wyjątkowo wysoką, wyrażoną w ORAC (pojemność antyutleniająca) zdolnością pochłaniania reaktywnych
form tlenu przez zawarte w nich przeciwutleniacze. Po drugie, obecne w nich polifenole (w tym katechiny) stanowią największą grupę substancji ochronnych zawartych w pożywieniu, a herbata Kotobuki jest niezwykle bogata w katechiny. Co więcej, Imperial Kotobuki zawiera w swoim
składzie karoteny, witaminę E, błonnik, minerały, taniny, od 15 do 17 rodzajów białek (w tym białka podstawowe), oraz wiele więcej… co przekłada się również na wyborny smak tych herbat.
Herbaty Kotobuki Matcha, Kotobuki Earl Grey oraz Kotobuki Rooibos bez kofeiny Zarówno Kotobuki Matcha, jak i Kotobuki Earl Grey zawiera połączenie L-teaniny i kofeiny. Taka kombinacja zapewnia czujność i skupienie, nie wywołując jednocześnie uczucia niepokoju
czy nerwowości. Zawarta w herbacie kofeina, zwana też teiną, powoli uwalnia czynniki pobudzające. Kotobuki Rooibos zawiera również L-teaninę, natomiast bardzo niewiele kofeiny. Jednym zdaniem: herbata gwarantuje uważność bez udziału kofeiny.
▲ W celu odpowiedniego przygotowania herbat Imperial Kotobuki, Amanprana czerpie wiedzę bezpośrednio od Sen-no-Rikyu - japońskiego mistrza ceremoniału picia herbaty, który w XVI wieku przeistoczył parzenie herbaty Matcha w prawdziwy ceremoniał, znany jako Chado lub
Chanoyu – “droga herbaty”. W dniu dzisiejszym, Matcha stanowi nieodłączny element kultury japońskiej, a harmonia, szacunek, czystość oraz cisza stanowią tu 4 podstawowe zasady. Często mówi się, że „Zen i herbata mają ten sam smak”.
▲ Proszek można zmieszać z herbatą Kotobuki Matcha, Earl Grey i Rooibos w gorącej wodzie, mleku, sokach owocowych lub napoju zbożowym. Napój należy zamieszać przed spożyciem. Na stronie www.noble-house.tk znajduje się opis ceremonialnego sposobu parzenia herbaty Matcha.
Herbatę Kotobuki można podawać w różnego rodzaju naczyniach, można nią także wzbogacić swoją dietę.
Amanprana / 100g Kotobuki Matcha Kotobuki Earl Gey Kotobuki Rooibos
Jednostki ORAC 168.500 204.300 79.900
Całkowite katechiny 12.200 mg 5 676 mg 1.055 mg
Galusan epigallokatechiny (EGCG) 6.700 mg 3.200 mg 171 mg
Epigallokatechina 3.700 mg 511 mg 307 mg
Gelusan epikatechiny 1.100 mg 1.270 mg 100 mg
Epikatechina 700 mg 273 mg 277 mg
Galusan gallokatechiny - mg 212 mg 100 mg
Galusan katechiny - mg 100 mg 100 mg
Katechina - mg 100 mg - mg
Cynk 2,7 mg 3,7 mg 1,1 mg
Żelazo 9,5 mg 14 mg 10 mg
Białka 15 rodzajów 17 rodzajów 15 rodzajów
W tym 8+2 podstawowe W tym 8+2 podstawowe W tym 8+2 podstawowe
Błonnik 32 g 36 g 69 g
L-teanina 1.067 mg 551 mg 38 mg
Teina (kofeina) 3,2 g 2,5 g 0,4 g
Tanina 10.400 mg 17.000 mg śladowe