Herbata górska gojnik ( szałwia libańska) jest popularnym napojem w całej Europy Środkowo-Wschodniej, głównie w Turcji, Bułgarii, Grecji, Macedonii i Albanii. W Bułgarii jest cenionym afrodyzjakiem- zwany też „bułgarską viagrą”. W czasach starożytnych Sideritis Scardica był stosowany jako roślina zdolna do leczenia ran spowodowanych przez broń żelazną na polach walki.
Tradycyjnie stosuje się ją na trawienie, pobudza układ krążenia i wspomagająco przy przeziębieniu, kaszlu, grypie i alergii.
W medycynie ludowej herbata górska jest stosowana głównie w leczeniu ostrego i przewlekłego zapalenia oskrzeli, duszności w przebiegu choroby nerek, przewlekłego zapalenia błony śluzowej żołądka, poprawia wydajność fizyczną i psychiczną w uszkodzonej wątrobie.
Herbata górska zawiera znaczne ilości flawonoidów, tanin, przeciwutleniaczy, żelaza, kobaltu, cynku, potasu, magnezu, sodu i olejków eterycznych.
Sposób przygotowania:
1-2 kwiatki wrzucić do szklanki i zalać gorącą wodą. Zaparzać przez 3-5 minut pod przykryciem.