img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00
img
PRODUCENT:

Grzyby suszone SHITAKE (PoKu) 50g

  • Cena brutto: 11,32 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

     

    Grzyby Shitake (twardziak jadalny) hodowano w Azji od ponad tysiąca lat. Zgodnie ze starą chińską tradycją leczniczą, spożywanie Shiitake zalecane było dla utrzymania dobrego zdrowia i długowieczności. Chińczycy od dawna uznają Shiitake za eliksir. Z powodu dużej zawartości protein, błonnika, witamin i minerałów – grzyb ten uznany jest za bardzo pożywny i wartościowy. Badania naukowe potwierdzają, że grzyby te mają unikatową strukturę węglowodanową, która w pewnych warunkach może hamować wzrost komórek nowotworowych. 

    Sprawdzają się w wielu daniach kuchni azjatyckiej.  Idealne do zup, dań z woka, dań z makaronem lub jako farsz do pierogów. Świetnie nadają się do potraw przygotowywanych metodą stir-fry. Stanowią jeden z głównych składników diety Genmai-Saishoku. Nie należy ich poddawać zbyt długiej obróbce termicznej ponieważ sprawia to, że stają się twarde.

     
    Sposób przygotowania:
    Suszone, najlepiej namoczyć przez noc w wodzie. Jeżeli ktoś potrzebuje szybciej wówczas min. 2h. w gorącej wodzie (w tym przypadku „kapelusze” będą jędrne, „nóżki” twardawe dlatego należy je obciąć). Oczywiście w zależności od potrawy grzyby następnie gotujemy lub smażymy.
     
    Kraj pochodzenia: Chiny
     
    Masa: 50g
     
    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach