Grzyb Chaga w proszku 0.5 kg
-
Dostępność:
Jest
- Producent: SuperFoods
- Cena brutto: 143,64 zł
Chaga to najsilniejszy z grzybów witalnych i bardzo bogate źródło witamin grupy B. Zawiera fito-chemikalia takie jak: fenole, enzymy i sterole. Jest również bogata w kwas pantotenowy, ryboflawinę, kwas nikotynowy oraz melaninę. W grzybie tym znajdują się także spore ilości: potasu, miedzi, wapnia, manganu, żelaza oraz cynku. Chaga zawiera ponadto dysmutazę ponadtlenkową (enzym) oraz beta-glukan. Ponadto stanowi bogate źródło witamin grupy B, minerałów, flawonów oraz pigmentów roślinnych.
Chaga to również jedno z najistotniejszych źródeł kwasu pantotenowego, który to jest kwasem niezbędnym do odpowiedniego metabolizmu białek, tłuszczów oraz cukrów w organizmie ludzkim, a także do syntezy części hormonów, szybszego gojenia się wszelkich ran oraz prawidłowego przebiegu procesu uwalniania energii. Grzyby Chaga zapobiegają bowiem przemęczeniu, a także wydatnie usprawniają układy: sercowo-naczyniowy, pokarmowy oraz nerwowy.
Grzyb leczniczy Chaga ma również niemały udział w wytwarzaniu tłuszczów i cholesterolu, a także hormonów i przekaźników nerwowych. Ponadto Chaga wpływa na szybszą regenerację tkanek oraz polepsza pigmentację i stan włosów.
Zawarty w grzybie Chaga beta glukan z kolei bezpośrednio stymuluje nasz układ odpornościowy, czyniąc go odporniejszym na działanie wielu chorobotwórczych bakterii czy wirusów.
Grzyby Chaga mają również działanie przeciwrakowe. Warto zaznaczyć, że w Polsce, pod koniec lat dziewięćdziesiątych, prowadzone były badania nad tym grzybem, które dość jednoznacznie wykazały, że przyczynia się on do zahamowania rozrostu guza mózgu. Grzyby terapeutyczne Chaga potrafią rozpoznać i zaatakować komórki rakowe, równocześnie te zdrowe pozostawiając niezmienione.
Stosowanie:
2 łyżeczki grzyba Chaga zalać 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody i pozostawić na noc. Rano podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, następnie odstawić na 5 minut, przecedzić i przelać do termosu. Pić po łyżce 3 razy dziennie.
Lecznicze spożywanie Chaga przez ludzi nie zostało jeszcze dostatecznie udokumentowane lecz tak jak i inne grzyby bogate w beta glukan może powodować suchość w ustach i gardle, sporadyczne krwawienie z nosa.