img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
img
PRODUCENT:

Grecki miód z drzewa truskawkowego ( z chruściny jagodnej) 250g - MELIDORON

  • Cena brutto: 20,79 zł
Niedostępny
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Miody greckie Melidoron to połączenie wieloletniej pszczelarskiej tradycji oraz wielkiego zamiłowania do pszczół oraz greckiej natury. Miody Melidoron pochodzą z najczystszych i najbardziej urodzajnych terenów Grecji, a w szczególności Peloponezu. Na obszarach wąwozów i zielonych zboczy góry Parnon (Arkadia)dziewiczego terenu słynnego dębowego lasu na płaskowyżu Foloi As w Mountain Elias i Środkowo-Wschodniej Krety, wszędzie tam, gdzie przyroda jest bujna, a ziemie żyzne. Melidoron to smaki Grecji zawarte w cudownym miodzie o wielu smakach, zapachach i barwach. Od miodów wielokwiatowych, pomarańczowych, kasztanowych i wrzosowych, przez miody tymiankowe, dębowe i truskawkowe, aż po unikalne i niesamowicie rzadkie jodłowe i sosnowe miody spadziowe.

     

    Miód z drzewa truskawkowego, inaczej mówiąc Chruściny Jagodnej (Arbutus Honey) pozyskiwany jest z wiosennych kwiatów, a jego wysoka wartość odżywcza (podobna do miodu wrzosowego) sprawia, że ​​jest wyjątkowo odpowiedni do stymulacji naszego organizmu. Ma intensywny, mocny, charakterystyczny smak gorzkiego karmel i stanowi nie lada rarytas dla najbardziej wymagających koneserów mioduInne cechy szczególne to ciemnobrązowa barwa i bardzo szybka krystalizacja (2-4 miesiące od zbioru). Miód z drzewa truskawkowego Melidoron jest zbierany w wąwozach i na zielonych zboczach Mount Parnon na wysokości od 200 do 800 metrów. Obszar góry Parnon i wąwóz Leonidio (gdzie znajduje się klasztor Elona) są częścią Sieci Natura 2000. Jest to Europejska Sieć Ekologiczna obejmująca siedliska przyrodnicze niektórych bardzo istotnych gatunków.

    Szczególnie polecany jako dodatek do: dojrzałych greckich serów, kremowanych lodów waniliowych i śmietankowych, herbat ziołowych i wywaru z szałwii.

    Informacje dodatkowe:

    Kategoria: Miody Nektarowe

    Barwa: Ciemnobrązowa

    Smak: Gorzki – karmelowy

    Zapach: intensywny

    Czas krystalizacji: 2-4 miesiące

    Czas zbiorów: kwiecień – maj

    Region: Południowo-wschodni Peloponez

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach