Grecki miód kasztanowy 250g - MELIDORON
-
Dostępność:
Jest
- Producent: MELIDORON
- Nowość
- Cena brutto: 24,25 zł
Miody greckie Melidoron to połączenie wieloletniej pszczelarskiej tradycji oraz wielkiego zamiłowania do pszczół oraz greckiej natury. Miody Melidoron pochodzą z najczystszych i najbardziej urodzajnych terenów Grecji, a w szczególności Peloponezu. Na obszarach wąwozów i zielonych zboczy góry Parnon (Arkadia), dziewiczego terenu słynnego dębowego lasu na płaskowyżu Foloi As w Mountain Elias i Środkowo-Wschodniej Krety, wszędzie tam, gdzie przyroda jest bujna, a ziemie żyzne. Melidoron to smaki Grecji zawarte w cudownym miodzie o wielu smakach, zapachach i barwach. Od miodów wielokwiatowych, pomarańczowych, kasztanowych i wrzosowych, przez miody tymiankowe, dębowe i truskawkowe, aż po unikalne i niesamowicie rzadkie jodłowe i sosnowe miody spadziowe.
Miód kasztanowy jest zbierany z nektaru i miodowej rosy kasztanowca (Castanea sativa), zwanego także „królową gór”, z dziewiczych lasów południowo-wschodniego Peloponezu na wysokości ponad 800 m n.p.m. Zbiory zazwyczaj mają miejsce na początku czerwca i kończą się z początkiem sierpnia. Rosę miodową wytwarza mszyca „Myzocallis castanicola”, która występuje pod liśćmi i na „kielichach” otaczających orzechy krzewu. Nektarowi i rosom miodowym zwykle towarzyszą nektarowe rosy różnych dzikich kwiatów i ziół. Tak zebrany miód to prawdziwa uczta smaków. Jest to wyjątkowy rodzaj miodu, mniej słodki niż wszystkie inne, o lekko gorzkim smaku. Wyróżnia go szczególny aromat i pikantny smak.
Informacje dodatkowe:
Kategoria: Miody Nektarowe
Barwa: Ciemno brunatny
Smak: mało słodki, lekko gorzki i pikantny.
Zapach: Aromatyczny
Czas krystalizacji: powyżej 18 miesięcy.
Czas zbiorów: czerwiec – lipiec.
Region: Południowo-wschodni Peloponez