Miody greckie Melidoron to połączenie wieloletniej pszczelarskiej tradycji oraz wielkiego zamiłowania do pszczół oraz greckiej natury. Miody Melidoron pochodzą z najczystszych i najbardziej urodzajnych terenów Grecji, a w szczególności Peloponezu. Na obszarach wąwozów i zielonych zboczy góry Parnon (Arkadia), dziewiczego terenu słynnego dębowego lasu na płaskowyżu Foloi As w Mountain Elias i Środkowo-Wschodniej Krety, wszędzie tam, gdzie przyroda jest bujna, a ziemie żyzne. Melindron to smaki Grecji zawarte w cudownym miodzie o wielu smakach, zapachach i barwach. Od miodów wielokwiatowych, pomarańczowych, kasztanowych i wrzosowych, przez miody tymiankowe, dębowe i truskawkowe, aż po unikalne i niesamowicie rzadkie jodłowe i sosnowe miody spadziowe.
Miód wielokwiatowy pasieki Melidoron zbierany jest w południowo-wschodnim Peloponezie na wysokości od 300 do 1300 m od połowy kwietnia do końca sierpnia. Wiele z tych regionów, takich jak góra Parnon i wąwóz Klasztoru Elona, jest objętych siecią Natura 2000. Jest to sieć Ekologiczna obejmująca siedliska przyrodnicze i siedliska gatunków ważnych z punktu widzenia środowiska naturalnego i całej Europy. Miód Wielokwiatowy ulega stosunkowo powolnej krystalizacji. Krystalizacja miodu to naturalny proces, który zależy wyłącznie od pochodzenia roślinnego.
Szczególnie polecany jako dodatek do: dojrzałych serów i Tahini.
Informacje dodatkowe:
Kategoria: Miody Nektarowe
Barwa: Jasny, pomarańczowo-żółty
Smak: Słodki
Zapach: lekko aromatyczny
Czas krystalizacji: powyżej 4 miesięcy
Czas zbiorów: kwiecień – sierpień
Region: Południowo-wschodni Peloponez