img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
img
PRODUCENT:

Grecki miód sosnowy (piniowy) 250g - MELIDORON

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: MELIDORON
  • Nowość
  • Cena brutto: 20,79 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Miody greckie Melidoron to połączenie wieloletniej pszczelarskiej tradycji oraz wielkiego zamiłowania do pszczół oraz greckiej natury. Miody Melidoron pochodzą z najczystszych i najbardziej urodzajnych terenów Grecji, a w szczególności Peloponezu. Na obszarach wąwozów i zielonych zboczy góry Parnon (Arkadia)dziewiczego terenu słynnego dębowego lasu na płaskowyżu Foloi As w Mountain Elias i Środkowo-Wschodniej Krety, wszędzie tam, gdzie przyroda jest bujna, a ziemie żyzne. Melindron to smaki Grecji zawarte w cudownym miodzie o wielu smakach, zapachach i barwach. Od miodów wielokwiatowych, pomarańczowych, kasztanowych i wrzosowych, przez miody tymiankowe, dębowe i truskawkowe, aż po unikalne i niesamowicie rzadkie jodłowe i sosnowe miody spadziowe.

    Miód sosnowy (piniowy)  jest produkowany tylko w południowo-wschodniej części Morza Śródziemnego i oczywiście w Grecji. 65% całkowitej produkcji miodu w Grecji to miód sosnowy pochodzący od owada zwanego „Marchalina Hellinica”, znanego również jako „Mszyca Wełnista” lub „Robotnica Sosnowa”. Sosna jest najważniejszą rośliną pszczelą w Grecji, a wytwarzany przez nią miód charakteryzuje się charakterystycznym aromatem i specjalnym, niezbyt słodkim smakiem. Miód sosnowy pasieki Melidoron zbierany jest w lasach sosnowych Arkadii na Peloponezie i Evii na wysokości od 800 do 1300 m npm, wiosną (kwiecień-maj) i jesienią (wrzesień-październik). Miód z pinii wiosennej posiada jaśniejszą barwę, oraz wyraźniejszy i bardziej aromatyczny smak. Miód piniowy krystalizuje wolno ze względu na niską zawartość glukozy. Jego ogromna wartość odżywcza jest oparta na różnych substancjach, które go tworzą. Najważniejsze z nich to pierwiastki śladowe.

     

    Informacje dodatkowe:

    Kategoria: Miody Spadziowe

    Barwa: Ciemna

    Smak: Lekko słodki

    Zapach: mocny, aromatyczny

    Czas krystalizacji: powyżej 18 miesięcy

    Czas zbiorów: kwiecień – maj, wrzesień - październik

    Region: Peloponez-Evia

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach