Grecki miód z drzewa truskawkowego ( z chruściny jagodnej) 250g - MELIDORON
-
Dostępność:
Jest
- Producent: MELIDORON
- Nowość
- Cena brutto: 20,79 zł
Miody greckie Melidoron to połączenie wieloletniej pszczelarskiej tradycji oraz wielkiego zamiłowania do pszczół oraz greckiej natury. Miody Melidoron pochodzą z najczystszych i najbardziej urodzajnych terenów Grecji, a w szczególności Peloponezu. Na obszarach wąwozów i zielonych zboczy góry Parnon (Arkadia), dziewiczego terenu słynnego dębowego lasu na płaskowyżu Foloi As w Mountain Elias i Środkowo-Wschodniej Krety, wszędzie tam, gdzie przyroda jest bujna, a ziemie żyzne. Melidoron to smaki Grecji zawarte w cudownym miodzie o wielu smakach, zapachach i barwach. Od miodów wielokwiatowych, pomarańczowych, kasztanowych i wrzosowych, przez miody tymiankowe, dębowe i truskawkowe, aż po unikalne i niesamowicie rzadkie jodłowe i sosnowe miody spadziowe.
Miód z drzewa truskawkowego, inaczej mówiąc Chruściny Jagodnej (Arbutus Honey) pozyskiwany jest z wiosennych kwiatów, a jego wysoka wartość odżywcza (podobna do miodu wrzosowego) sprawia, że jest wyjątkowo odpowiedni do stymulacji naszego organizmu. Ma intensywny, mocny, charakterystyczny smak gorzkiego karmel i stanowi nie lada rarytas dla najbardziej wymagających koneserów miodu. Inne cechy szczególne to ciemnobrązowa barwa i bardzo szybka krystalizacja (2-4 miesiące od zbioru). Miód z drzewa truskawkowego Melidoron jest zbierany w wąwozach i na zielonych zboczach Mount Parnon na wysokości od 200 do 800 metrów. Obszar góry Parnon i wąwóz Leonidio (gdzie znajduje się klasztor Elona) są częścią Sieci Natura 2000. Jest to Europejska Sieć Ekologiczna obejmująca siedliska przyrodnicze niektórych bardzo istotnych gatunków.
Szczególnie polecany jako dodatek do: dojrzałych greckich serów, kremowanych lodów waniliowych i śmietankowych, herbat ziołowych i wywaru z szałwii.
Informacje dodatkowe:
Kategoria: Miody Nektarowe
Barwa: Ciemnobrązowa
Smak: Gorzki – karmelowy
Zapach: intensywny
Czas krystalizacji: 2-4 miesiące
Czas zbiorów: kwiecień – maj
Region: Południowo-wschodni Peloponez