Grecki miód wrzosowy 250g - MELIDORON
-
Dostępność:
Jest
- Producent: MELIDORON
- Nowość
- Cena brutto: 24,25 zł
Miody greckie Melidoron to połączenie wieloletniej pszczelarskiej tradycji oraz wielkiego zamiłowania do pszczół oraz greckiej natury. Miody Melidoron pochodzą z najczystszych i najbardziej urodzajnych terenów Grecji, a w szczególności Peloponezu. Na obszarach wąwozów i zielonych zboczy góry Parnon (Arkadia), dziewiczego terenu słynnego dębowego lasu na płaskowyżu Foloi As w Mountain Elias i Środkowo-Wschodniej Krety, wszędzie tam, gdzie przyroda jest bujna, a ziemie żyzne. Melidoron to smaki Grecji zawarte w cudownym miodzie o wielu smakach, zapachach i barwach. Od miodów wielokwiatowych, pomarańczowych, kasztanowych i wrzosowych, przez miody tymiankowe, dębowe i truskawkowe, aż po unikalne i niesamowicie rzadkie jodłowe i sosnowe miody spadziowe.
Miód wrzosowy to produkt o dużej wartości odżywczej, dzięki czemu doskonale nadaje się do stymulacji naszego organizmu. Ma charakterystyczny pełny smak gorzkiego cukierka i zawiera w sobie wszystkie intensywne ziemiste zapachy kwiatów wrzosu. Jej specjalny czerwono-brązowy kolor po zbyt szybkiej krystalizacji (1-3 miesiące po zbiorze) zmienia się w cudowny karmelowy kolor. Miód wrzosowy należy do elity greckich miodów i jest szczególnie preferowany przez wymagających konsumentów. Skosztuj tego wyjątkowego miodu i poznaj grecką naturę!
Miód wrzosowy powstaje z wrzosu jesiennego, który jest znany jako „sousoura” - (Erica verticillata) i jest niezwykle stymulujący dla pszczół. Pomyślne kwitnienie jest równoznaczne z drugą wiosną uli! Miód wrzosowy Pasieki Melidoron jest zbierany z wąwozów i zielonych zboczy góry Parnon (Arkadia) w południowo-wschodnim Peloponezie na wysokości od 200 do 800 m od początku października do końca listopada. Produkcja jest oczywiście nieprzewidywalna, ponieważ zależy od warunków pogodowych. Obszar góry Parnon i wąwóz Leonidio (klasztor Elona), gdzie zbierany jest miód, są częścią sieci Natura 2000. Jest to sieć Ekologiczna obejmująca siedliska przyrodnicze i siedliska gatunków ważnych z punktu widzenia środowiska naturalnego i całej Europy.
Informacje dodatkowe:
Kategoria: Miody Nektarowe
Barwa: Ciemno czerwony
Smak: Wyjątkowy i unikatowy, słodki i jednocześnie lekko gorzki
Zapach: Aromatyczny
Czas krystalizacji: 1-3 miesiące.
Czas zbiorów: październik - listopad
Region: Południowo-wschodni Peloponez