FASOLKA BIAŁA JAŚ BIO
waga: 400 g
Ekologiczna fasolka biała Jaś to podstawa popularnej na polskich stołach tzw. "fasolki po bretońsku".
Przepis na "fasolkę po bretońsku":
Składniki:
2 szklanki fasolki białej Jaś, 3 cebule, olej słonecznikowy,
przecier pomidorowy, 2 ekologiczne kostki warzywne, sól, pieprz,
papryka słodka, majeranek suszony.
Sposób przygotowania:
Fasolę dokładnie płuczemy, namaczamy na noc w 2l wody. Następnie
gotujemy fasolkę. Cebulę kroimy w paski i blanszujemy na oleju
słonecznikowym. Do fasolki dodajemy kostki warzywne, cebulę oraz
przecier pomidorowy. Jeśli chcemy zagęścić danie, możemy dodać mąki
(wcześniej dokładnie rozprowadzonej w zimnej wodzie). Doprawiamy do
smaku. W wersji mięsnej do fasolki dodajemy podwędzaną ekologiczną
kiełbasę lub boczek.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 288 kcal (1205 kJ)
Białko-21,4 g
Węglowodany-45,9 g
Tłuszcz-1,6 g