Suche drożdże piekarskie SAF-Instant "czerwone" , francuskiej firmy Lesaffre
Są to wyselekcjonowane, bardzo aktywne szczepy drożdży S.cerevisiae zdolne do szybkiej fermentacji ciasta. Mają identyczne właściwości fermentacyjne jak drożdże świeże przy 3-4 krotnie mniejszej wadze. Posiadają wszelkie zalety produktu suchego : stabilna i regularna jakość, długi okres przechowywania.
Piekarskie drożdże suszone przeznaczone są do produkcji wyrobów zawierających maksymalnie 5% cukru.
Drożdże należy stosować zgodnie z recepturą ciasta w ilości ok 1% w stosunku do mąki (od 4g do 10g na 1 kg mąki). Stosujemy poprzez bezpośrednie wmieszanie do mąki lub bezpośrednie wmieszanie do ciasta po 1 minucie ugniatania.
Nie wolno dopuszczać do kontaktu z lodem lub zimną wodą.
Drożdże odpowiadają światowym standardom FAO / WHO oraz posiadają atest Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS).
Po otwarciu należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w ciemnym chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce - warunekiem jest szczelne zamknięcie drożdży)
, opakowanie 125 g