Sklep jest nową platformą. Konta założone między 2006 a 2017 rokiem należy założyć ponownie.
Ceny zostały obniżone od 12% do 20% na wszystkich produktach w sklepie, ale jednocześnie nie udzielamy już rabatów.
img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
WITAMY W NASZYM NOWYM SKLEPIE
img
PRODUCENT:

Drażetki pudrowe Ksylitolki 40g owocowe

  • Dostępność: Brak Brak
  • Producent: Phu AKA
  • Cena brutto: 6,30 zł
Niedostępny
szt.


Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z
drzewa brzozy.  W jego  cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwie
ństwie
do cukrów 6-cio i  12-sto węglowych takich  jak : glukoza, fruktoza,
sacharoza i laktoza nie  fermentuje w przewodzie pokarmowym .  Ksylitol
jest powoli przetwarzany w  organiźmie z minimalnym udziałem insuliny,
wskutek  czego posiada ponad  14-krotnie niższy indeks glikemiczny od
cukru . Dzięki temu jest bardzo   bezpieczny dla diabetyków. Utrzymująć
niski poziom insuliny, przeciwdziała  procesom  przedwczesnego
starzenia. Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej  kalorii niż cukier !
Zalecany  jest dla osób zagrożonych i dotkniętych  osteoporozą, gdyż
zwiększa  przyswajanie wapnia,  przywracając w ten sposób  właściwą
konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu  podnosi
odporność organizmu. Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz
zapalenie  dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny
(dlatego  przed przelknięciem  zalecane jest przepłukiwanie
rozpuszczonym w slinie  ksylitolem jamy ustnej - nawet już po  umyciu
zębów). Stosowanie ksylitolowego  aerozlu do nosa ma zdolność
zatrzymywania rozwoju  bakterii powodujących  zapalenie ucha środkowego
oraz zmniejsza wystepowanie alergii, astmy  i  infekcji zatok Ksylitol
jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym  bakteriom jelit-  np.
Helicobacter pylori której przypisuje się między innymi  owrzodzenie
żołądka. Ogranicza  rozwój pleśni i drożdżaków - na przykład  Candida
albicans  - w przewodzie pokarmowym.  Zmniejsza też łaknienie cukru.  Fi
ńscy
naukowcy zalecają spożywanie do 40 g Ksylitolu  dziennie, dla
wydatnego  wzmocnienia tkanki kostnej. Ksylitol może zastąpić cukier
do  przyrządzania  różnych produktów kulinarnych .

W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w
małych  ilościach.  Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach,
grzybach,  warzywach, twardym drewnie  (szczególnie brzozowym - Finowie
nazywają go stąd  “brzozowym cukrem”) i kolbach kukurydzy.  W garści
malin jest niespełna gram  ksylitolu. Nasze organizmy w swoim
codziennym  metabolizmie używają ksylitolu,  produkując go w ilości 15
gramów z różnych źródeł pokarmu.  Przez organizm  ludzki ksylitol jest
powoli stopniowo przyswajany, osiągając wartość   kaloryczną niższą o
40% niż inne węglowodany. Z tych względów daje on w  efekcie istotnie
zmniejszone: wzrost poziomu glukozy we krwi oraz reakcję  insulinową
organizmu na  wchłanianie glukozy (o przeszło 60% serum insuliny  mniej
w krytycznym czasie 30 min. niż  dla glukozy czy cukru). W ten sposób
możliwe jest osiąganie przez diabetyków kontroli  poziomu glukozy we
krwi,  poziomu lipidów i wagi ciała. Odkryty w 1891 roku stosowany
jest  ksylitol od  lat 60-tych XX wieku. W szeregu krajów popularny
zamiennik cukru dla   diabetyków. FDA i JEFCA, organ doradczy WHO i FAQ
stwierdził, że dla  ksylitolu nie istnieje  granica spożycia (ADI -
dopuszczalna dzienna dawka),  co znaczy, że jest on całkowicie
bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości  dziennej. Ponad 25 lat bada
ń potwierdza, że  ksylitol jest najlepszym  zamiennikiem cukru dla zębów. Uzywanie ksylitolu redukuje stopień  psucia się  zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (znaczny stopień
uszkodzenia   uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka
dbałość o zęby).  Badania, które  uzyskały aprobatę 6 narodowych
związków dentystycznych  wykazują, że 4 do 12 gramów są  wystarczające
do całkowitego i trwałego  zabezpieczenia zębów. Zastępuje on też
skutecznie,  dzięki podwyższeniu  odczynu PH w ustach, odświeżacze
oddechu. Dobroczynny wpływ ksylitolu  jest  odnotowywany nie tylko w
powstrzymywaniu rozwoju bakterii z gatunku  Sterptococcus  mutans
powodujących próchnicę, ale także tych z gatunku  Sterptococcus
pneumoniae,  powodujących ostre zapalenie ucha środkowego.  Badacze z
Iowa wykazali natomiast, iż  ksylitol może być środkiem  zapobiegawczym
przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u  chorych na
mukowiscydozę.

Ksylitol jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się (bez
ascetycznego  odmawiania sobie słodyczy) ze względu na to, iż poza
bezspornymi  zaletami (zmniejszenie  zapotrzebowania na insulinę i
własnościami  bakteriobójczymi) dostarcza on organizmowi o 40%  mniej
kalorii niż cukier, a  jest (w 100%) równie słodki. Ksylitol ułatwia
mineralizację  (przyswajanie  minerałów przez organizm) np.
przyswajanie wapnia przez kości, a więc działa   wspomagająco przy
osteoporozie. Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją,  która
wygląda  i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych substancji
słodzących takich jak sorbitol,  fruktoza czy glukoza, że w molekule ma
5  zamiast 6 atomów węgla, w efekcie daje odczyn  zasadowy w
organiźmie, a nie  kwasowy jak cukier (niszczy bakterie a nie powoduje
ich  rozwój).

Ksylitol, który doczekał się ponad 1500 opracowa
ń naukowych pozyskiwany jest  jedynie ze  źródeł naturalnych (np. w Finlandii tylko z brzozy).

img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach
img