img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
img
PRODUCENT:

Deska do krojenia z drzewa kamforowego QI-Board - 25x35 cm typ B1 [wzór 1] Amanprana

  • Cena brutto: 513,00 zł
Niedostępny
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    rozmiar : 25 x 35 cm

     

    typ : B1

     

    waga deski : 1205 g

     

     

     

     

     

    KUPUJĄC DESKĘ Z DRZEWA KAMFOROWEGO, KUPUJESZ DOKŁADNIE TĄ, KTÓRA JEST WIDOCZNA NA FOTOGRAFIACH!

     

    ANTISEPTIC QI-BOARD

     

    STWORZONE Z MIŁOŚCIĄ, SMAKUJE WYBORNIE

     

    AMANPRANA SERENE VITALITY

     

    Qi-board jest od 3 do 5 razy bardziej higieniczna niż inne deski do krojenia.

     

    Specjalne właściwości deski Qi-board. Każda deska jest wytwarzana ręcznie w małym warsztacie. Każda jest unikatowa, ma indywidualny kształt i strukturę. Do wyrobu nie stosuje się żadnych klejów ani sklejki czy płyt wiórowych.

     

     

    ZAPACH: deska do krojenia firmy Amanprana wytwarzana jest z drewna drzewa Hon-Sho, znanego również jako prawdziwe drzewo kamforowe, które spotkać można w południowych Chinach, na Tajwanie, Sri Lance, w Indiach, na i Jawie Sumatrze. Ta przepiękna roślina zawiera w sobie mnóstwo olejków eterycznych o działaniu bakteriobójczym.

     

    DOTYK: deska Qi-board jest niezwykle przyjemna w dotyku - ciepła i delikatnie gładka, przekazuje tobie pozytywne odczucie za każdym razem gdy z niej korzystasz.

     

     

    Drzewo kamforowe

     


     

    Qi-board to setki najróżniejszych zastosowań

     

     

     

    Australia

     

    Drzewo kamforowe nie pochodzi z lasów tropikalnych

     

    Drzewa z których produkujemy deski rosną na wschodzie Australii, lecz nie są to gatunki rodzime, tylko drzewa sprowadzone tu przez kolonistów z Azji południowo-wschodniej, którzy pragnęli zasadzić rośliny dające cień w gorącym klimacie. Ten gatunek okazał się szczególnie przydatny, jako że jego wzrost jest o wiele szybszy niż ma to miejsce w przypadku eukaliptusów. Drzewo to nie jest w żadnym wypadku gatunkiem zagrożonym. Deski Qi-board są produkowane z drewna pozyskiwanego droga wycinki selektywnej. Jako że drzewo kamforowe rośnie i rozprzestrzenia się bardzo szybko, jest często celowo wycinane ze znacznych obszarów, by zrobić miejsce dla gatunków rodzimych.

     

    Drewno drzewa kamforowego jest idealne do produkcji desek do krojenia Qi-board

     

    Nie nadaje się ono dobrze do zastosowania np. w budownictwie ponieważ struktura wnętrza pnia jest dość niejednolita. Jednakże drewno drzewa kamforowego jest wspaniałe do produkcji różnego rodzaju akcesoriów, jak choćby deski do krojenia. Poprzecinane słojami nadaje deskom Qi-board uch niezwykłe właściwości.

     

    Zastosowanie

     

     


      • do siekania i krojenia składników potraw

     


      • jako elegancka deska na kawałki chleba, sera czy antipasti

     


      • jako atrakcyjna taca do podawania potraw w kuchni i jadalni

     


      • wspaniały i wyjątkowy prezent na różne okazje

     

     

     

     

     

     

     

    Deska Qi-board jako półmisek serów

     

     

    Czyszczenie i wytrzymałość

     

    Nawet przy intensywnym używaniu deska Qi-board powinna wytrzymać około 10 lat. Czyszczenie jest niezwykle proste, wystarczy spłukać ją ciepłą wodą i nie trzeba stosować żadnych detergentów. Warto także raz do czterech razy w roku poddać deskę impregnacji, poprzez nasmarowanie jej powierzchni olejem kokosowym Amanprana Extra Pure Coconut, z dodatkiem odrobiny olejku kamforowego. Pozwoli to utrzymać drewno w dobrym stanie, zachować ładny wygląd oraz właściwości antybakteryjne.

     

    Środki ostrożności

     

    Pod żadnym pozorem nie wkładaj deski Qi-board do zmywarki lub kuchenki mikrofalowej. Nie zostawiaj deski zanurzonej w wodzie przez dłuższy czas i staraj się nie podgrzewać jej do wysokich temperatur.

     

     

    Antybakteryjne działanie oleju kamforowego

     

    Cechą wyróżniającą deski do krojenia Qi-board firmy Amanprana jest naturalna zawartość olejku kamforowego, który powstrzymuje rozwój mikrobów, grzybów i bakterii. W medycynie naturalnej olejek kamforowy był wykorzystywany już od stuleci. Olejek ten zawiera w swoim składzie między innymi: safrol, kamfora, pinen, felandren, azulen, borneol, eugenol, citronelol, linalol.

     

     

     


    Współczynnik wzrostu organizmów w cyklu testowym


    Deska Qi-board z prawdziwego drewna kamforowego


    Deska z drewna cedrowego


    Plastikowa deska do krojenia


    Szklana deska do krojenia


    Grzyby


    3,3


    8,9


    9,7


    5,7


    Bakterie


    0,07


    1,7


    7,3


    3,8

     

    Badania prowadzone przez Alan Waterson B.Sc. (Hons) Dip Ed, Southern Cross-University, Lismore, Australia, NSW

     

    Deska Qi-board jest 3 do 5 razy bardziej higieniczna od innych

     

    Badania naukowe wykazują że przyrost bakterii, grzybów i innych mikrobów jest 3 do 5 razu wolniejszy na powierzchni deski Qi-board niż na powierzchni desek wykonanych z innego materiału. Dlatego też jest tak przydatna przy utrzymywaniu właściwego poziomu higieny w twojej kuchni.

     

     

    Czy zapach deski przenika do jedzenia?

     

    Nowa deska do krojenia Qi-board posiada stosunkowo silny zapach. Jednak już po kilku umyciach intensywna woń osłabnie i pozostanie przyjemny, delikatny zapach.

     

    Jeszcze więcej „Qi”

     

    Drewno jest w chińskiej mitologii jednym z pięciu żywiołów (obok wody, ognia, ziemi i metalu) będących częścią koncepcji yin i yang. W tej filozofii drewno ma pierwszeństwo przed ogniem, co sprawia że jest materiałem idealnym do kuchni. Drewno symbolizuje wiosnę, naturalną energię oraz świeżość wiosennej roślinności. Wiosna to czas kiedy rośliny budzą się do życia i rozkwitają. Pierwszą widoczną w tej porze roku eksplozją naturalnej energii jest pojawienie się nowych liści na drzewach. Pozytywna energia emitowana przez deskę Qi-board przenika do przygotowanych potraw, a przez nie do osoby która te potrawy spożywa.

     

     

     

    Deska Qi-board z przygotowanym na niej śniadaniem.

     

     

    Na Skali Bovisa deska Qi-board osiąga wartość 17,000 punktów

     

    Jest to wartość energetyczna wyrażana w jednostkach Bovisa. Wszystkie obiekty mające powyżej 6,500 jednostek na skali Bovisa przekazują swoją energię do otoczenia, te które mają mniej jednostek pobierają energię z innych obiektów. Przedmioty posiadające duży ładunek energetyczny wyrażony wysoką wartością na skali Bovisa mają pozytywny wpływ na otoczenie. Dr. Robert H. Steelooper dokładnie przetestował deskę Qi-board, określił jej poziom energetyczny i porównał go z deskami do krojenia wykonanymi z innych materiałów. Wyniki przez niego przedstawione nie pozostawiają żadnych wątpliwości.

     

     

     

    Deska wykonana z plastiku wysysa energię z jedzenia, z osoby jej używającej oraz tej która spożywa przygotowane na niej posiłki. Plastik przekazuje do pożywienia negatywne jony, co wpływa na twoje zdrowie i na poziom naturalnej energii w twoim ciele (poza tym drobiny plastiku wchodzą w reakcję ze składnikami jedzenia). Szklane deski nie oddziałują na naturalną energię człowieka – są energetycznie obojętne, co oznacza że nie przekazują energii ale też jej nie wysysają. Deska Qi-board firmy Amanprana przekazuje pozytywną energie wprost do przygotowywanych pokarmów.

     

    Pozytywne oddziaływanie deski Qi-board na twoje potrawy

     

    Dla zbadania oddziaływania różnych materiałów dr Robert Steelooper umieścił po jednym kawałku, organicznie hodowanego jabłka na każdej w wyżej wymienionych desek do krojenia i zanotował następujące rezultaty:

     


    - Pierwotny ładunek energetyczny jabłka w jednostkach Bovisa 8 900


    - Kawałek na desce Qi-board: 10 500


    - Kawałek na desce szklanej: 8 900


    - Kawałek na desce plastikowej: 7 000

     

    Deska Qi-board jako element filozofii slow-food

     

    Deska do krojenia Qi-board firmy Amanprana gwarantuje prawidłowe oddziaływanie między tobą a twoim jedzeniem. Poza atrakcyjnym wyglądem stanowi ona źródło pozytywnej energii, przekazywanej zarówno tobie jak i przygotowywanemu na niej jedzeniu. Można nazwać to czymś w rodzaju pozytywnej wymiany. Podczas przygotowywania posiłku deska przekazuje mu pozytywne uczucia spokoju i dobroci, miłość płynie z ciebie do jedzenia. Każdy jest w stanie bez trudu poznać smak jedzenia przygotowywanego z miłością. W zamian deska oddaje jeszcze więcej pozytywnej energii. Ponadto, używając deski Qi-board możesz wręcz poczuć jak czas zwalnia swój bieg. Qi-board jest istotnym elementem filozofii slow-food, która mówi między innymi o tym, aby przygotowywać posiłki z miłością i spokojnie cieszyć się przyjemnością jaką jest jedzenie.

     

     

     

     

     

    Drzewo kamforowe

     

     

     

     

     

    Pień drzewa

     

     

     

     

     

    Proces obróbki drewna

     

     

     

     

     

    Gotowa deska Qi-board

     

     

    Więcej „yuj” z deską Qi-board

     

    „Yuj” to słowo pochodzące z sanskrytu, oznaczające „połączenie” lub „jedność”. Bezpośrednio od niego pochodzi wyraz ”yoga”. Jedność umysłu i ciała, połączenie pomiędzy tobą a środowiskiem – właśnie to pomaga osiągnąć niezwykła deska Qi-board. Deska do krojenia Qi-board tworzy połączenie pomiędzy pożywieniem a osobą która je zjada.

     

     

     

    Niezwykłe właściwości deski Qi-board

     

     

     

    Produkt w 100% ręcznie robiony

     

    Każda sprzedawana deska Qi-board jest wytwarzana ręcznie w małym warsztacie. Każda jest unikatowa, posiada indywidualny kształt i strukturę. Uroku dodaje wspaniałe wyeksponowanie naturalnych wzorów tworzonych przez słoje drzewa.

     

    Żadnej sklejki czy płyty wiórowej

     

    Wszystkie deski Qi-board są wytwarzane w jednego kawałka drewna. Jedynym dodatkiem jest uchwyt, przymocowany dwoma drewnianymi kołkami.

     

    Znacznie zwiększa to wytrzymałość deski i utrudnia wnikanie wody do wnętrza przedmiotu, co miałoby miejsce na wszystkich liniach połączeń. Co równie ważne, naturalne drewno to zdrowy materiał. Sklejka czy płyta wiórowa jest konglomeratem małych kawałków utrzymywanych w całości przez kleje i inne chemikalia. Substancje te mogą przenikać z deski do jedzenia i dalej – do twojego organizmu.

     

    Nigdy więcej stępionych noży

     

    Drewno drzewa kamforowego zapewnia idealną powierzchnię do cięcia, krojenia i szatkowania przy użyciu dobrej jakości noży. Drewno to jest dostatecznie miękkie i elastyczne by zapobiegać szybkiemu tępieniu się noży a jednocześnie dostatecznie twarde, by uniemożliwić głęboką penetrację przez ostrze, co z pewnością spowodowałoby szybkie zużycie się deski.

     

     

     

     

     

     

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach