img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
img
PRODUCENT:

Chia ziarno BIO (Salvia hispanica - szałwia poch. Ekwador) 0.5 kg

  • Dostępność: Brak Brak
  • Producent: SuperFoods
  • Cena brutto: 35,00 zł
Niedostępny
szt.
  • Dodaj do mojej listy

     

    Nasiona Chia pochodzą z Ameryki, głównie z Meksyku, południowo-zachodniego obszaru USA, Boliwii, itp. Te malutkie nasionka mają wysoką zawartość niezbędnych kwasów tłuszczowych, białka, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Co najistotniejsze, nasiona chia są doskonałym roślinnym źródłem kwasów omega-3 oraz kwasu alfa-linolenowego. Nasiona chia to także dobre źródło wapnia i białka dla naszych tkanek. Ich składniki odżywcze są także dobre dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.

     

    Zgodnie z przepisami europejskimi, nasiona chia zostały zatwierdzone jako nowa żywność (Novel Foods) i można je spożywać WYŁĄCZNIE jako składnik wypieków, maksymalna zawartość 5%. Proszę zauważyć, że nie ponosimy odpowiedzialności za inne użycie (inne niż zatwierdzone przez Unię Europejską) tych nasion.

     

    Wartość odżywcza na 100g : Udział procentowy w produkcie / Zalecana dawka dzienna 

    Wartość energetyczna : 1650kJ / 400kcal

    Białka - 19g 20% / 10 - 20%

    Węglowodany - 17g 17% / 50 - 60%

    cukry - 0-1g

    Tłuszcze - 21g 47% / 25 - 35%

    nasycone - 2.1g

       - jedno-nienasycone tłuszcze - 1.3g

       - wielo-nienasycone tłuszcze - 16.5g

    tłuszcze Omega 3 - 13g

    tłuszcze Omega 6 - 3.4g

    tłuszcze Omega 9 - 1.1g

    Błonnik - 32g 16% / 25 - 35%

    Sód - 0g

     

    Przepis na chleb z nasionami chia:

    0,6 l mleka odtłuszczonego

    0,2 l świeżej śmietany 9 % (crème fraiche) lub jogurt

    50 g drożdży

    2 łyżeczki soli

    1 łyżka miodu lub brązowego cukru

    0,2 l płatków owsianych

    0,2 l Chia  (ok. 110 g.)

    200 g mąki razowej

    500 g mąki pszennej

     

    Wykonanie:

    Podgrzać mleko. Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać sól, miód, płatki i nasiona chia. Dodać mąkę razową. Dodawać stopniowo mąkę pszenną. Nie należy ugniatać ciasta. Powinno wyglądać jak gęsta owsianka. Umieścić ciasto w dwóch formach do pieczenia chleba (Teflon) i umieścić w chłodnym piekarniku.

    Ustawić piekarnik do temperatury 185 ° C i piec ok. 70 minut (ok. 50 minut w piekarniku z wentylatorem). Ciasto może być również pieczone jak bułki – dostosować czas pieczenia do ilości bułek, na przykład 15 bułek musi być pieczone ok. 30 minut w temperaturze 185 ° C

     

     

     

     

     

     

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach