img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00

PO 4 LATACH PRZERWY DO SKLEPU POWRÓCIŁY PRODUKTY FIRMY AMANPRANA

img
PRODUCENT:

Amarantus ekspandowany bezglutenowy BIO 0.25 kg

  • Dostępność: Brak Brak
  • Producent: BogutynMłyn
  • Cena brutto: 13,90 zł
Niedostępny
szt.
  • Dodaj do mojej listy

                                                                                                                                                                 

    Ekologiczny amarantus jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż) uprawianych na świecie. Amarantus ekspandowany (popping) jest gotowym produktem do bezpośredniego spożycia. Popping podobny jest do dmuchanego ryżu. To produkt spożywczy neutralny w smaku. Można go jeść np. z jogurtem, kefirem, mlekiem, miodem. Może stanowić dodatek do musli lub posypkę do deserów i sałatek. Jego lekko orzechowy posmak jest doskonały do tego, aby przygotować nieco inną panierkę do tradycyjnego schabowego. 

     

    Wartość odżywcza w 100g:

    Wartość energetyczna - 1879 kJ / 445 kcal

    Tłuszcz - 5,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g

    Węglowodany - 76 g, w tym cukry - 0 g

    Białko - 17 g

    Sól -  0 g

     

    Zalecane warunki przechowywania:

    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

     

    Waga: 250g

     

    Przepis na amarantuski orzechowe

    1 szklanka (35 g) amarantusa ekspandowanego
    1 szklanka orzechów (w tym przypadku orzechy włoskie, pekan i laskowe)
    3 łyżki miodu

     

    Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni, a następnie dosyć drobno posiekać w blenderze, najlepiej kielichowym. Miód przełożyć do rondelka i na małym ogniu podgrzewać, aż zacznie się pienić. Zdjąć z palnika, dodać orzechy oraz amarantus i dokładnie wymieszać. Kiedy masa leciutko przestygnie, wyłożyć na pergamin, przykryć drugim kawałkiem i rozwałkować na grubość około 5 mm. Kiedy masa zacznie tężeć pokroić ostrym nożem na prostokąty lub powycinać ciasteczka foremką do ciastek. Tak przygotowane przełożyć (pomagając sobie płaską szpatułką) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 12-15 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Upieczone ciasteczka po wystudzeniu przechowywać w szczelnie zamykanym słoiku, dzięki temu zachowają swoja chrupkość.

     

     

      NR BDO 000018223

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach