Amarantus ekspandowany 0.5 kg
-
Dostępność:
Brak
- Producent: BogutynMłyn
- Cena brutto: 23,49 zł
Amarantus to jedno z najstarszych i najbardziej pożywnych tzw.
pseudo zbóż. Stosowany był już przez starożytnych Azteków jako
wartościowe pożywienie, a także jako element rytuałów religijnych.
Amarantus proponujemy do pieczenia chleba, ciast, zup i dań zbożowych.
Przepis na zapiekankę amarantusową z warzywami:
Składniki:
250 g ziarna amarantusa, jedna kostka bulionowa wegetariańska, 2
duże cukinie (lub kabaczki), bakłażan, 2 papryki, cebula, sos
pomidorowy, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, szczypta zmielonego
kminu rzymskiego oraz gałki muszkatołowej, ser mozzarella, oliwa z
oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Amarantus dokładnie płuczemy przez gęste sitko pod bieżącą wodą.
Nstępnie zalewamy wrzącą wodą w proporcji 1:2. Dodajemy kostkę
bulionową i gotujemy ok. 25 min. W tym czasie przygotowywujemy warzywa.
Cukinie, bakłażana, paprykę kroimy w kostkę i marynujemy w sosie (oliwa
z oliwek, ocet balsamiczny,sól, pieprz). Dodejemy cebulę pokrojoną w
plasterki. Po przecedzeniu przekładamy amarantus do naczynia
żaroodpornego (wcześniej wysmarowanego oliwą). Następnie dodajemy
warzywa i zalewamy sosem pomidorowym. Pieczemy pod przykryciem ok. 30
min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Na końcu odkrywamy naczynie,
posypujemy potrawę startym serem mozarella i posypujemy kminem rzymskim
oraz gałką muszkatołową. Pieczemy jeszcze ok. 5 min. Potrawę serwujemy
z posiekaną natką pietruszki.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 374 kcal (1565 kJ)
Białko- 14,5 g
Węglowodany- 66,7 g
Tłuszcz- 6,5 g