img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00
img
PRODUCENT:

Amarantus ekspandowany 0.5 kg

  • Cena brutto: 23,49 zł
Niedostępny
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Amarantus to jedno z najstarszych i najbardziej pożywnych tzw.
    pseudo zbóż. Stosowany był już przez starożytnych Azteków jako
    wartościowe pożywienie, a także jako element rytuałów religijnych.
    Amarantus proponujemy do pieczenia chleba, ciast, zup i dań zbożowych.

     

    Przepis na zapiekankę amarantusową z warzywami:

     

    Składniki:

     

    250 g ziarna amarantusa, jedna kostka bulionowa wegetariańska, 2
    duże cukinie (lub kabaczki), bakłażan, 2 papryki, cebula, sos
    pomidorowy, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, szczypta zmielonego
    kminu rzymskiego oraz gałki muszkatołowej, ser mozzarella, oliwa z
    oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz.

     

    Sposób przygotowania:

     

    Amarantus dokładnie płuczemy przez gęste sitko pod bieżącą wodą.
    Nstępnie zalewamy wrzącą wodą w proporcji 1:2. Dodajemy kostkę
    bulionową i gotujemy ok. 25 min. W tym czasie przygotowywujemy warzywa.
    Cukinie, bakłażana, paprykę kroimy w kostkę i marynujemy w sosie (oliwa
    z oliwek, ocet balsamiczny,sól, pieprz). Dodejemy cebulę pokrojoną w
    plasterki. Po przecedzeniu przekładamy amarantus do naczynia
    żaroodpornego (wcześniej wysmarowanego oliwą). Następnie dodajemy
    warzywa i zalewamy sosem pomidorowym. Pieczemy pod przykryciem ok. 30
    min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Na końcu odkrywamy naczynie,
    posypujemy potrawę startym serem mozarella i posypujemy kminem rzymskim
    oraz gałką muszkatołową. Pieczemy jeszcze ok. 5 min. Potrawę serwujemy
    z posiekaną natką pietruszki.

     

    Wartość odżywcza w 100 g:

     

    Wartość energetyczna - 374 kcal (1565 kJ)
    Białko- 14,5 g
    Węglowodany- 66,7 g
    Tłuszcz- 6,5 g

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach