http://www.bogutynmlyn.pl/?id=3069


Nazwa Cena brutto

Olej palmowy czerwony BIO (Kolumbia) 1600ml Extra Virgin Amanprana
166.00 PLN

Producent: AmanPrana

Olej palmowy czerwony BIO (Kolumbia) 1600ml Extra Virgin Amanprana NOWOŚĆ


Rozsmarowany na chlebie jest jak masło o smaku palmy czerwonej. Po podgrzaniu twoje potrawy nabiorą delikatnego aromatu. Olej z palmy czerwonej jest idealny do smażenia na patelni, w woku oraz na głębokim tłuszczu. Nasz olej zawiera bardzo mało wielonasyconych kwasów tłuszczowych, przez co jest bardzo stabilny nawet w wysokich temperaturach. Oleje bogate w wielonasycone kwasy tłuszczowe, takie jak olej słonecznikowy, sojowy i z orzeszków ziemnych, nie powinny być podgrzewane. Stosuj olej w temperaturze nie przekraczającej 170 do 180 °C. Olej z palmy czerwonej nie powinien być używany do wielokrotnego smażenia.

Olej z palmy czerwonej
Tłuszcz przyjazny dla twojej sylwetki!

° Zwiększa odporność organizmu na infekcje (bakteryjne, wirusowe, grzybiczne)
° Pomaga zwalczać stress i spowalnia process starzenia
° Zwiększa wchłanianie wapnia
° Chroni błonę śluzowa żołądka i jelit
° Wspomaga rozwój naturalnej flory bakteryjnej
° Polepsza smak potraw
° Zmniejsza uczucie głodu

Smażenie może być zdrowe!

Tylko 11% nasyconych kwasów tłuszczowych

0% tłuszczy trans
0% rafinowany
0% odwaniany

INGREDIENTS RED PALM

Bio olej z owoców palmy czerwonej, 100% extra virgin. Nieodbarwiany, nierafinowany i nie modyfikowany chemicznie – wszystko całkowicie naturalne. Rozlewany do szklanych butelek. W przeciwieństwie do plastikowych, szklane opakowanie uniemożliwia przenikanie cząstek plastiku do oleju. Nie zawiera tłuszczy trans ani organizmów genetycznie modyfikowanych. Posiada certyfikat BLIK. Do przyrządzania potraw stosuj wyłącznie oleje pochodzenia naturalnego, gdyż tylko takie zawierają pełen zestaw substancji korzystnych dla zdrowia. Oleje Amanprana wyraźnie zwiększają wartość odżywczą twoich posiłków. Odrobina dodana do każdego dania pozwala uzupełnić niedobory witamin A, D, E i K. Ponadto, pomaga zaspokoić zapotrzebowanie na inne istotne składniki odżywcze, takie jak koenzym Q10, kwas lipinowy, karotenoidy. Dzięki olejowi składniki te, zawarte w owocach i warzywach, są o wiele lepiej przyswajane przez organizm.

Red Palm plantage

Plantacja palmy czerwonej w Kolumbii.

Buffel transport van rode palm

Wozy załadowane zbiorami są ciągnięte przez woły.

Een rode palmtransport van Amanprana

Woły to najlepszy środek transportu na obszarze plantacji

Rode Palm

Owoc palmy czerwonej różni się znacznie od pozostałej części drzewa

Rode Palmboom

Palma czerwona z Kolumbii to najwyższa jakość składników do produkcji oleju

de rode palm vrucht

Przekrojony owoc palmy


Pochodzenie owoców palmy używanych przez Amanprana

W ostatnich miesiącach kwestia pochodzenia oleju z palmy czerwonej przewijała się wielokrotnie w mediach. Kilka grup obrońców środowiska przygotowało wymowny film na temat produkcji oleju palmowego w Indonezji i Malezji. Firma Amanprana całkowicie popiera ich wysiłki, mające na celu ochronę środowiska.

W filmie poruszono trzy fundamentalne problemy:

  1. Lasy deszczowe są wycinane by zrobić miejsce pod plantacje

  2. Ignorowane są prawa własności ziemi rdzennych mieszkańców

  3. Stosuje się wysoce toksyczne insektycydy

Amanprana ma jednak dobre wieści dla swoich klientów:

  1. Nasz olej pochodzi z Kolumbii, a nie z Malezji lub Indonezji, krajów gdzie stwierdzono liczne nieprawidłowości.

  2. Olej firmy Amanprana jest w 100% organiczny i naturalny, posiada certyfikaty Ecocert, BioSuisse, Bio (Niemcy), Jas (Japonia) oraz blik (Belgia). Producent dostarczający nam olej jest sprawdzonym kontrahentem, stosującym organiczne metody upraw od 1990 roku. Amanprana nie dopuszcza stosowania jakichkolwiek chemicznych środków ochrony, zwłaszcza tych potencjalnie toksycznych.

  3. Nasz dostawca oleju palmowego posiada certyfikat SA 8000 certificate, wydany przez SA, organizację non-profit przyznającą wyróżnienia dla przedsiębiorców prowadzących biznes w sposób przyjazny dla pracownika. Podmiot któremu przyznano certyfikat musi całkowicie zrezygnować z zatrudniania osób poniżej 14 lat, wyeliminować wszelkie formy dyskryminacji i czynić starania w celu stworzenia przyjaznego i bezpiecznego miejsca pracy. Zakazane jest psychiczne i fizyczne karanie pracowników. Tydzień pracy został ograniczony do 48 godzin a nadgodziny muszą być pełnopłatne.

  4. Dostawca oleju dla Amanprana nawiązał współprace z trzema organizacjami, mającą na celu ochronę lasów deszczowych. W związku z tym przyznano im amerykański certyfikat Rainforest Aliance oraz brytyjski Proforest. Wreszcie, udało im się spełnić wymagania stawiane przez NOP (National Organic Program).

  5. Surowce do produkcji oleju pochodza z upraw o łącznej powierzchni 4500 hektarów, z czego 2000ha jest w posiadaniu małych gospodarstw rolnych, zrzeszonych w spółdzielniach produkcyjnych. Za jej pośrednictwem owoce trafiają do Amanprana.

  6. Można bez trudu prześledzić drogę, jaka pokonuje nasz olej – z plantacji aż do momentu zamknięcia w słoju.

  7. Część zysku ze sprzedaży oleju jest przeznaczane na finansowanie edukacji i służby zdrowia w regionie produkcyjnym.

Organizacje wspierające ten projekt uważają, że bojkot oleju palmowego nie jest dobrym sposobne na walkę z negatywnymi zjawiskami, mającymi miejsce podczas jego produkcji. Takie działania sprawią jedynie zamianę jednej uprawy na inną, lecz bez zmiany praktyki produkcyjnej. Genetycznie modyfikowana soja uprawiana w USA i Argentynie z pewnością nie jest dobrym zamiennikiem dla oleju palmowego.

Zarówno uprawa palmy oleistej, jak i produkcja oleju palmowego powinny opierać się na stabilnych podstawach etycznych i moralnych. Tylko w ten sposób możemy budować lepszą przyszłość. Będąc małym przedsiębiorstwem Amanprana stara się być wzorem dla innych producentów. Wycinanie plantacji palmy oleistej celem pozyskania surowca do produkcji paliw ekologicznych lub zakładanie ich kosztem lasów tropikalnych jest oczywistym absurdem.

Przeludnienie i rosnące spożycie mleka i mięsa są jednym z głównych problemów:


Wiele obszarów w Europie było w przeszłości porośniętych przez lasy, wycięte aby zrobić miejsce dla miast i pastwisk. W wielu krajach równowaga ekologiczna została dawno temu złamana pod naciskiem rosnącego zaludnienia oraz gospodarki rolnej opartej na mięsie i mleku. Zwiększenie konsumpcji produktów pochodzenia roślinnego pozwoli zmniejszyć zapotrzebowanie na nowe pastwiska. Zmiany zaczynają od naszych indywidualnych wyborów.



Dostępność: 6 sztuk