BogutynMlyn.pl   Młyn Gospodarczy Paweł Bogutyn, ul. Gwardii 24, 21-300 Radzyń Podlaski
tel./fax: (0-83)3521199 / Orange: 503-157-337 (od 8 do 18) 
Mapa dojazdu. email: sklep@bogutynmlyn.pl   gadu-gadu 936545 
Zapomniałem hasła | Rejestracja
0 0 PLN
Użytkownicy online: 31  za logowani: 1  Produktów w sklepie: 2823     Dostępnych w magazynie: 2011
Zaawansowane wyszukiwanie




Karty kredytowe :

 
email: sklep@bogutynmlyn.pl
tel. 0-83 352 11 99
kom. 503-157-337
MAPA DOJAZDU
Nasze przesyłki kurierskie dostarcza firma :


 
Miód Manuka ACTIVE 25+ - 250g Wellbeing
Producent:   Wellbeing


Dostępna ilość : brak/oczekujemy dostawy



Zamówić można ilość nie większą niż jest dostępna w magazynie.

Zamówienia należy składać przez sklep internetowy lub emailem sklep@bogutynmlyn.pl

Zamówienia przyjmujemy również telefonicznie pod numerem 506 173 340 w godzinach od 18:00 do 21:00

Cena brutto: 121.00 PLN



Produkt chwilowo niedostępny.
Daty przydatności widoczne na zdjęciach są przykładowe.
Zdjęcia są własnością BogutynMłyn. Kopiowanie zabronione.

Nie ma jeszcze recenzji o tym produkcie. Dodaj recenzję jako pierwszy!


Miód Manuka posiada współczynnik UMF® (Unique Manuka Factor*), co oznacza że jego bio-aktywność ma stopień od 10 do 25+ określany w certyfikowanym laboratorium w Nowej Zelandii (nie w Europie).

* zastrzeżony znak towarowy Active Manuka Honey Association



Miód Manuka to rodzaj miodu o wysokiej wartości rynkowej, gdyż posiada wyróżniający smak, jak i inne zalety wynikające z faktu, że jest wytwarzany z nektaru jednego gatunku rośliny.

Choć wszystkie miody mają wartość natury medycznej, aktywny miód manuka zawiera Unique Manuka Factor- Wyjątkowy współczynnik Manuka (UMF®), który jak dowiedziono posiada większą aktywność antybakteryjną niż inne testowane miody.

Miód Manuka jest znany ze swych właściwości antybakteryjnych i działania podobnego do naturalnego antybiotyku. Obecnie bada się go w szpitalach w grupach badających raka, aby sprawdzić jego skuteczność w leczeniu ran pooperacyjnych. Według tradycji, spożywa się go przy problemach żołądkowych, z gardłem i skórą, a współczynniki 18+ i 20+ są odpowiedni do użytku zewnętrznego, do zastosowania bezpośrednio na ranę.

Istnieje Manuka o różnej sile działania od 5+ do 25+ a to, której należy użyć, zależy jakie ma mieć zastosowanie. Im niższa liczba (UMF®) tym mniejsza aktywność lub moc. Mniejsza moc jest odpowiednia dla ogólnego dobrego samopoczucia oraz w działaniu zapobiegawczym, podczas gdy wyższe numery mają działanie lecznicze. Manuka może być droga, ale prawdą jest, że cena jest w tym wypadku odzwierciedleniem wartości produktu. Pozytywny jest fakt, że zazwyczaj szybko przynosi efekty, a zatem jest to dobra inwestycja.

Aktywny miód Manuka z Nowej Zelandii jest używany jako naturalny produkt do stosowania wewnętrznego i zewnętrznego, na skórę. Apiterapia, czyli nazwa leczenia przy zastosowaniu naturalnego miodu, jest stosowana w wielu różnych kulturach od dawna. Wykorzystanie to jest obecnie ponownie brane pod uwagę we współczesnym świecie, w związku z wynikami badań nad właściwościami i wykorzystaniem aktywnego miodu Manuka.

Jednak nie każdy miód Manuka jest aktywny. Poziom zanieczyszczenia w Nowej Zelandii nadal jest niemal zerowy. Nadal nie do końca wiadomo, dlaczego tylko niektóre spośród miodów Manuka mają właściwości przeciwbakteryjne, których nie posiadają inne rodzaje miodu. Aktywność ta może być wykryta w badaniach laboratoryjnych prowadzonych przez Honey Research Unit na Uniwersytecie Waikato w Nowej Zelandii. Miód jest badany i oceniany, a gdy ma poziom co najmniej 10, otrzymuje stopień UMF® i jest określany mianem „aktywnego”.

Występujące wyłącznie w Nowej Zelandii i Australii drzewo Manuka od wieków było szeroko wykorzystywane przez rdzennych osadników. To właśnie Maorysi i Aborygeni odkryli lecznicze właściwości różnych części tej egzotycznej dla nas rośliny. Obecnie z tej niezwykłej rośliny o silnych właściwościach antybakteryjnych i przeciwzapalnych otrzymuje się dwa główne produkty olejek i miód.

Z liści drzewa Manuka otrzymywany jest w procesie destylacji silny antyseptyk - olejek Manuka. Natomiast z białych, pachnących i pełnych nektaru kwiatów pszczoły produkują ciemny gęsty miód.

Terapeutyczne właściwości miodu Manuka, który wspomaga wzrost nowych komórek i regenerację tkanki oraz posiada wybitną zdolność do odżywiania, łagodzenia i leczenia wrażliwej skóry,

Dzięki temu, że miód Manuka ma silne działanie antyseptyczne znajduje on szerokie zastosowanie w leczeniu infekcji, w opatrywaniu ran i skaleczeń. Daje dobre efekty w mieszankach przeciw trądzikowych, zmniejszając łojotok, łuszczyce, liszaje i wrzody, ma również zastosowanie w terapii bólów reumatycznych oraz artretycznych.

Jest pomocny przy leczeniu oparzeń, stanów zapalnych skóry, trądziku, niektórych infekcji grzybiczych oraz działają wspomagająco na bóle stawów, mięśni i artretyzmie.




Właściwości lecznicze miodu znane są od czasów starożytnego Egiptu, gdzie uznawano go za swoiste panaceum.

Miód Manuka ma specjalne właściwości przeciwzapalne i zapobiega zakażeniom. Uznaje się również, że zmniejsza prawdopodobieństwo infekcji gronkowcowych.

Aktywne miody zdrowotne z krzewu Manuka są wysoce skuteczne w zapewnianiu prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, ponieważ zwalczają bakterie w przewodzie pokarmowym.

Reasumując: miody z krzewu Manuka wzmacniają pracę układu odpornościowego, pomagają zwalczać szereg bakterii, m.in. wrzody żołądka, infekcje gardła oraz zakażenia ran. Udowodniono również jego skuteczność w przyspieszaniu procesu gojenia wrzodów skóry, poparzeń, czyraków, pęknięć skórnych oraz walce z wyjątkowo odpornym na antybiotyki gronkowcem złocistym.

Coraz częściej mówi się o stosowaniu miodów Manuka w leczeniu nowotworów.

Brytyjscy lekarze chcą zastosować miód do łagodzenia ewentualnych stanów zapalnych i zakażeń gronkowcem złocistym w obrębie ust i gardła.

Istnieją naukowe dowody na to, że miód z krzewu Manuka jest skuteczny w zwalczaniu świądu i bakterii wywołujących chorobowe zmiany skóry (egzemę). Wspomniany miód znany jest jako remedium na liczne choroby już od czasów starożytnych. Krzewy, z którego pochodzi, znaleźć można jedynie w Nowej Zelandii, jego zdrowotne właściwości tłumaczy się wysoką zawartością środków antybakteryjnych.



Miód Manuka a alergie na pyłki
Miód nektarowy zawsze zawiera w swoim składzie wtrącenia pyłków z roślin z których pszczoły zbierały nektar. Najbardziej różnorodny zestaw pyłków ma miód wielokwiatowy. Ten fakt wykorzystuje się stosując miód w kuracji alergii. Miód powinien pochodzić z 10-kilometrowego promienia zamieszkania alergika.

Miód Manuka jako antybiotyk
Miód charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Hamuje bądź niszczy rozwój bakterii Gram-dodatnich, Gram-ujemnych, grzybów, wirusów, pierwotniaków, paciorkowców. Te cenne właściwości zawdzięcza miód swemu składowi chemicznemu. Wysokie ciśnienie osmotyczne, kwaśny odczyn środowiska, obecność oksydazy glukozy, lizozymu, apidycyny, inhibiny to cechy nadające miodowi działanie antybiotyczne. Warto zapamiętać, że aktywność antybiotyczna miodu wzrasta nawet do 220 razy gdy go rozcieńczymy z wodą.

Miód Manuka a choroby narządu wzroku
Miód zwalcza drobnoustroje, zalecany jest w leczeniu zapalenia spojówek, rogówki, jęczmienia, których przyczyną są ropotwórcze gronkowce i paciorkowce.

Miód Manuka a choroby skóry
Miód działa antybiotycznie, przyspiesza gojenie ran, oparzeń i odmrożeń, zabezpiecza je przed zakażeniem bakteriami, drobnoustrojami. Poprawia odżywianie tkanek, oczyszcza rany, przyspiesza ziarninowanie i gojenie ran. Działa więc przeciwzapalnie, regenerująco oraz przeciwbólowo. Stosuje się więc miód do leczenia oparzeń, odmrożeń skóry, trudno gojących się ran, owrzodzeń, ropni, czyraków, wyprysków.

Miód Manuka a choroby układu krążenia
Miód dzięki dużej zawartości cukrów prostych (glukozy i fruktozy), mikroelementów i enzymów ma korzystny wpływ w schorzeniach układu krążenia. Glukoza dostarcza sercu niezbędną energię. Fruktoza zaś jest magazynowana jako glikogen w wątrobie, stanowi rezerwę energetyczną organizmu. Miód reguluje pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe serca, obniża ciśnienie krwi, polepsza krążenie. Zapobiega powstawaniu obrzęków poprzez zwiększone wydzielanie moczu. Zmniejsza napięcie nerwowe, polepsza sen i ogólne samopoczucie. Jest więc stosowany w nerwicach naczyniowych i serca, chorobie wieńcowej, nadciśnieniu, zespole płuco-sercowym.

Miód Manuka a choroby układu moczowego
Miód działa moczopędnie, zwiększa przepływ naczyniowy w nerkach zapobiegając powstawaniu złogów, ma działanie diuretyczne sprzyjające zmniejszaniu obrzęków spowodowanych niewydolnością nerek. Stosowany jest więc miód jako środek wspomagający w chorobach układu moczowego, takich jak ostre i przewlekłe zapalenie nerek, pęcherza moczowego i miedniczek nerkowych, kamica nerkowa i pęcherza moczowego.

Miód Manuka a choroby układu nerwowego
Miód wzmacnia układ nerwowy, działa uspokajająco, przeciwspazmatycznie, poprawia samopoczucie, nastrój. Stosuje się go w leczeniu nerwic, apatii, depresji, pobudzenia nerwowego, wyczerpania nerwowego, bezsenności, nadpobudliwości (szczególnie dzieci). W tych chorobach stosuje się duże dawki miodu.

Miód Manuka a choroby układu oddechowego
Miód znalazł zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu schorzeń układu oddechowego. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, wykrztuśne, uodporniające. Zwiększa więc odporność organizmu i chroni drogi oddechowe przed rozwojem zakażenia. Stosowany jest w leczeniu stanów przeziębieniowych, chrypki, kaszlu, zapalenia gardła, pyłkownicy na tle alergicznym, suchości w gardle, zapalenia zatok, kataru, dreszczy, podwyższonej temperatury.

Miód Manuka a choroby układu pokarmowego
Miód reguluje czynności trawienne żołądka, poprawia przemianę materii, przyspiesza gojenie wrzodów, łagodzi skutki stresów, poprawia sen i łaknienie. Pobudza perystaltykę, zmniejsza kurcze jelit, skraca czas trwania biegunek. Miód zmniejsza szkodliwe działanie używek jak kawa, herbata, tytoń, alkohol. Dobrze odżywia komórki wątrobowe, działa odtruwając organizm. Cholina zawarta w miodzie zwiększa efekt żółciopędny . Powyższe właściwości miodu spowodowały, że z powodzeniem jest stosowany leczniczo w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w nieżytach żołądka, zapaleniu i stanach kurczowych jelit, biegunkach, zaparciach, zapaleniu wątroby, woreczka żółciowego.

o Na choroby układu oddechowego
1. W szklance przegotowanego mleka rozpuścić łyżkę miodu i dodać odrobinę masła. Wypić wieczorem przy przeziębieniu, chrypce, gorączce.
2. Do szklanki wrzącej wody dodać sok z połowy cytryny i posłodzić łyżką miodu. Pić przy przeziębieniu, grypie, zapaleniu oskrzeli, płuc.
3. Miód rozcieńczyć sokiem z cytryny lub chrzanu w stosunku 1:1. Pić 3 razy dziennie po łyżeczce przy przeziębieniu, anginie.
4. Herbata napotna. Zaparzyć w jednej szklance wody łyżeczkę kwiatu lipowego, łyżeczkę rumianku, łyżeczkę malin. Parzyć pod przykryciem 10 minut. Dodać łyżeczkę miodu. Działa napotnie przy przeziębieniach.
5. Syrop dla dzieci na kaszel. Do 250 gram miodu dodać dwie garście świeżo zerwanych, wypłukanych liści babki lancetowatej, oraz 100 ml wody. Zmiksować i ostrożnie gotować tak długo, aby powstał gęsty syrop. Stosować dając łyżkę syropu na szklankę herbaty trzy razy dziennie.
6. Miód z cebulą i czosnkiem na suchy kaszel, zapalenie gardła. Do ? szklanki płynnego miodu (najlepiej lipowego) dodać jedną szklankę pokrojonej cebuli i ? szklanki rozdrobnionego czosnku. Dobrze wymieszać, przełożyć do słoika, ucisnąć, zamknąć i pozostawić na kilka
godzin w ciepłym miejscu. Wycisnąć sok, przechowywać w lodówce. Stosować kilka razy dziennie przy uporczywym, suchym kaszlu, zapaleniu gardła.

o Na choroby układu pokarmowego
1. Miód z dynią przeciw pasożytom. Zmiksować 200 gram swieżych!!! nasion dyni, dodać miodu do smaku. Podzielić na dwie części. Zażyć rano na czczo jedną porcję, po 30 minutach drugą porcję. Po 3 godzinach przyjąć środek przeczyszczający.
2. Zapalenie jamy ustnej i gardła. Do szklanki octu jabłkowego dodać pięć łyżek miodu, pięć rozgniecionych ząbków czosnku. Dobrze wymieszać i odstawić. Używać do płukania jamy ustnej i gardła biorąc pięć łyżek mieszanki na szklankę wody.
3. Szklankę mleka lub kefiru wymieszać z 2-ma łyżkami miodu, 2-ma łyżkami zmielonych płatków owsianych i jednym żółtkiem. Wypić rano przy braku apetytu, chorobie żołądka.
4. Do 100 g miodu dodać sok z połowy cytryny i łyżeczkę oliwy z oliwek. Pić na czczo po jednej łyżce 2 razy dziennie przy wirusowym zapaleniu wątroby, dla odtrucia komórek wątroby.

o Na choroby układu krążenia
1. Miód rozcieńczyć z sokiem świeżych buraków w proporcji 1:1. Pić 3 razy dziennie przed jedzeniem po pół szklanki przy nadciśnieniu.
2. Połączyć 100 g miodu z 100 g soku z marchwi, chrzanu i buraków. Dodać sok z jednej cytryny. Stosować na czczo 3 razy dziennie po łyżce przy nadciśnieniu.
3. Do szklanki przegotowanego mleka dodać 1 łyżkę miodu. Pić 3 razy dziennie po pół szklanki dla wzmocnienia serca.
4. Zaparzyć 1 łyżkę owoców z dzikiej róży w połowie szklanki wody. Dodać łyżkę miodu. Pić po pół szklanki 3 razy dziennie przy osłabionym sercu, nadciśnieniu

o Na choroby układu moczowego
1. Zaparzyć w jednej szklance wody łyżkę owoców dzikiej róży. Dodać łyżeczkę miodu. Pić trzy razy dziennie przy chorobie nerek, skąpomoczu.
2. Pół lub całą szklankę soku z rzodkiewek osłodzić łyżką miodu. Pić raz dziennie przy chorobie nerek.
3. Wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i z miodem w stosunku 1:1:1. Pić trzy razy dziennie po łyżce przy piasku w nerkach.

o Na choroby układu nerwowego
1. Do szklanki letniej przegotowanej wody dodać 2-4 łyżeczki miodu, dobrze wymieszać. Pić przed snem przy bezsenności, nerwicy.
2. Nadmierna pobudliwość nerwowa. Do szklani letniej wody dodać łyżkę miodu, wycisnąć sok z połowy cytryny, pozostawić na noc. Rano wypić.
3. Do ?l octu z jabłek dodać łyżkę miodu, wymieszać. Stosować po 2-3 łyżeczki przed snem przy bezsenności.
4. Zaparzyć w szklance wrzącej wody łyżkę ziela melisy, pozostawić pod przykryciem 10 minut. Dodać łyżkę miodu, wymieszać i wypić napar przed snem (przy bezsenności, stresach).

o Na choroby skóry
1. Wymieszać miód z gliceryną w stosunku 1:1. Robić okłady na przemarzniętą, popękaną skórę trzy razy dziennie.
2. Wymieszać 80 g miodu z 20 g oleju rzepakowego, dodać 10.000 j.m. witaminy A. Robić okłady na oparzenia, zgorzele, wrzody.
3. Spierzchnięte usta. Rozsmarować niewielką ilość miodu na spierzchnięte usta. Miód tworzy na ustach warstwę chroniącą przed drobnoustrojami, przyspiesza gojenie się małych ranek. To stary sposób stosowany przez nasze babcie.

o Na choroby narządu wzroku
1. W szklance ciepłej przegotowanej wody rozpuścić łyżeczkę miodu. Roztwór ten gotować przez 5 minut. Z roztworu robić kompres i przykładać na oczy przy zapaleniu spojówek, rogówki, jęczmienia. Spożywanie miodu poprawia widzenie w niektórych schorzeniach
siatkówki.
2. Zapalenie spojówek, zmęczone oczy. Do gotującej 1? litra wody dodać łyżkę miodu, dwie łyżki rumianku. Gotować przez trzy minuty, odcedzić. Przemywać oczy wacikiem nawilżonym wywarem kilka razy dziennie, najlepiej ciepłym.

o Przepisy wzmacniające
1. Napój wzmacniający. Do szklanki przegotowanej i ostudzonej wody dodać łyżkę miodu, wymieszać i pozostawić na 12 godzin. Napój można doprawić do smaku cytryną.
2. Miód na wzmocnienie. Do 100 gram miodu dodać trzy posiekane ząbki czosnku, wymieszać, zamknąć w słoiku i odstawić do lodówki na jeden miesiąc. Zażywać jedną łyżkę dziennie przy osłabieniu.
3. Napój z miodem i pokrzywą na anemię. Do szklani ciepłego mleka dodać dwie łyżeczki miodu (zalecany gryczany) i cztery łyżeczki soku ze świeżych liści pokrzyw. Napój witaminowy, zalecany dzieciom anemicznym, działa krwiotwórczo, słabo moczopędnie. Zamiast mleka można użyć owocowej lub ziołowej herbaty.




Intensywny smak miodu manuka był przez lata tak niedoceniany, że miód ten dodawano do paszy dla zwierząt lub po prostu wylewano.

Dziś miód manuka stał się jednak na tyle popularny, że poważnym problemem stał się obrót podróbkami oryginalnego miodu. Co roku oficjalnie sprzedawane jest dwa razy więcej miodu niż jest produkowane.

Niestety, zamiast skupić się na walce z tym problemem, wart 100 milionów dolarów przemysł handlu miodem jest uwikłany w szereg wewnętrznych sporów i walki konkurencyjnej. Parlamentarzysta Paul Hutchinson wezwał bo podjęcia działań zanim destrukcji ulegnie cały rynek.

Przedsiębiorcy muszą więcej myśleć o wspólnym interesie” mówi. “Obecna sytuacja szkodzi wszystkim i psuje reputację Nowej Zelandii”.

Brett Hewlett, kierownik ds. Eksportu firmy Comvita wspiera Hutchinsona.

Produkcja miodu ma szansę rozwinąć się w stabilny przemysł, umożliwiający ponowne zalesianie Nowej Zelandii i zapewniający nowe miejsca pracy w uboższych regionach. Gdybyśmy tylko potrafili zakończyć spory i działać razem, skorzystalibyśmy wszyscy”.

Kilka faktów wskazuje, że tak zaczyna się dziać.

Przemysł jest pogrążony w wojnie handlowej, a kilku największych graczy w tym Comvita jest zaangażowanych w długie procesy sądowe i wynajmuje prywatnych detektywów by ci szpiegowali konkurencję.

Podstawę wszystkiego stanowi pytanie, co sprawia że miód manuka jest tak wyjątkowy i skąd biorą się jego antybakteryjne właściwości. Branża określa to jako UMF - Unique Manuka Factor (wyjątkowy czynnik manuka).

W zeszłym roku Stowarzyszenie Producentów Aktywnego Miodu Manuka podjęło decyzję odnośnie zintensyfikowania testów jakości miodu produkowanego przez członków tego stowarzyszenia i wykrycia tych którzy nie spełniają przyjętych norm.

Prezes stowarzyszenia - John Rawcliffe stwierdził, iż była to próba posprzątania wspólnego domu i to z dala od opinii publicznej.

Działania przyniosły jednak mieszane rezultaty.

Jeden z objętych sankcjami producentów - Watson & Son uznał te działania za spisek handlowy, kierowany przez trzech duzych graczy: Comvita, Golden Hills New Zealand oraz Honey New Zealand.

W swoim oświadczeniu Watson & Son stwierdza: „około roku 2008 AMHA oraz członkowie jego zarządu zawiązały porozumienie, mające na celu wpłynąć na zachowania dotychczasowych klientów Watson & Son's”.

Twierdzą również, że żaden inny producent nie został objęty tak intensywną kontrolą oraz, że Comvita zażądała przeprowadzenia audytu po przeprowadzeniu własnej kontroli w firmie Watson & Son's,

Zauważyli również, iż Comvita oraz Honey New Zealand byli jedynymi producentami o dostatecznie silnej pozycji, by móc skorzystać na zakłóceniu sprzedaży na rynku brytyjskim.

Stowarzyszenie odpowiada, że kontrole przeprowadzone w firmie Watson & Son's honey miały na celu jedynie ochronę marki UMF, ale przyznaje równocześnie że sygnałem do przeprowadzenia drobiazgowej kontroli były wyniki wcześniejszych testów prowadzonych przez Comvita, która z kolei uważa że ich testy miały służyć jedynie ochronie pozycji rynkowej.

Stowarzyszenie odpiera te zarzuty i oskarża prezesa Watson & Son's o bezpodstawne wylewanie swoich żalów po tym jak jego firma straciła prawo do używania znaku jakości UMF.

Prezes Watson & Son's znalazł silnego sojusznika w postaci profesora Petera Molana z Uniwersytetu Waikato, odkrywcy antybakteryjnych właściwości miodu manuka.

Molan zaskoczył niedawno opinię publiczną, publikując informację sugerujące, że testy związane z przyznaniem marki UMF są nierzetelne. Zarzut dość poważny jako że jest on prekursorem badań miodu manuka.

Stowarzyszenie jest również uwikłane w spór z innym dużym producentem, Manuka Health, u którego testy wykazały, że sprzedawane produkty nie zawsze są zgodne z opisem na etykiecie.

Co prawda długotrwałe procesy są bardzo kosztowne dla całego stowarzyszenia, jednak prawdziwym zagrożeniem są ogromne ilości fałszywego miodu manuka zalegające na półkach i skutecznie psujące reputację marki.

Wysokiej jakości miód manuka może kosztować do $200 za kilogram, tak wysoka cena sprawia że pokusa oszukiwaniu na zawartości słoika jest tym większa, mówi Rawcliffe.

Słowa Rawcliffe’a znajdują odzwierciedlenie gdzie indziej.

W swojej wypowiedzi dla Sunday Star-Times Molan mówi: “dwie trzecie tego co jest obecnie w sprzedaży to niepełnowartościowe produkty”.

Wiele osób zadaje obecnie pytanie w jaki sposób uzdrowić całą branżę, najczęstszą odpowiedzią jest potrzeba stworzenia jasnej definicji miodu manuka.

Każda gałąź przemysłu musi spełnić ten prosty, lecz jasny warunek”, wypowiada się Rawcliffe w raporcie dla Stowarzyszenia.

Zdaniem Hewlitta powinno się tym zająć Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa lub Zarząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Podjęto już pierwsze kroki.

Narodowe Zrzeszenie Hodowców Pszczół i Rada ds. Produktów Pszczelarskich rozpoczynają w przyszłym miesiącu konsultacje w sprawie standardów i sposobu testowania wszystkich rodzajów miodu kwiatowego pozyskiwanego w Nowej Zelandii.

Producenci miodu, chcący zapewnić nabywców o jakości swoich produktów, będą mogli umieszczać na opakowaniach odpowiednie oznaczenia, jednak tylko pod warunkiem zgody na okresowe testowanie swoich produktów, mówi Jim Edwards.

Jednakże, oznaczenie stowarzyszenia hodowców pszczół nie będzie wskazywać czy dany miód jest bogaty we właściwości antybakteryjne czy nie, a one są najważniejsze dla wielu nabywców.

Przy braku zaangażowania ze strony organizacji rządowych istnieją obawy że zagraniczny podmiot regulacyjny może wyznaczyć własne standardy, nastawione na ochronę miejscowych odbiorców.

Zamiast zmniejszyć zagrożenie, pojawiają się znaki, iż podjęta przez Stowarzyszenie debata może je jeszcze zwiększyć, jako że inne organizacje planują wprowadzenie własnych oznaczeń, konkurencyjnych względem UMF.

Uniwersytet Waikato planuje wprowadzić własny system badań i oznaczeń, mający pozbawić UMF pozycji lidera zaufania konsumentów.

Molan said. Jak mówi Molan, zamiarem jest stworzenie certyfikatu jakości, który będzie budził zaufanie klientów i nie będzie podlegał kontroli ze strony grup producentów. „Musimy starać się osiągnąć odpowiedni poziom niezależności”.

Jego zdaniem nowe metody badań zaprojektowane na uniwersytecie są dokładniejsze niż testy UMF i że stowarzyszenie producentów będzie mogło skorzystać z wyników, ale nie będzie mieć wpływu na decyzję kto będzie mógł te metody stosować.

Zdaniem Rawcliffe’a Molan ma w swoich planach określony interes. Uniwersytet otrzymuje dofinansowanie ze strony firmy Watson & Co, co powoduje powstanie konfliktu interesów.

Molan tłumaczy, że działa dla dobra całej branży: „Jeśli ludzie zaczną mieć wątpliwości co do wiarygodności tego co się im mówi o jakości dostępnych produktów to zaczną wątpić we wszystko co wiedzą na temat miodu manuka”.

Na wagę problemu wskazuje się przypominając, że jednym z głównych zastosowań miodu manuka jest pokrywanie nim ran i obrażeń, tak więc nawet cień skandalu może mieć druzgocący wpływ na sprzedaż.

Molan uważa, że nowy znak jakości, firmowany przez Uniwersytet Waikato pozwoli odzyskać pełne zaufanie konsumentów.

Drwi on również z innego rywala UMF jakim jest test MGO – w którego rankingu triumfy święci Manuka Health. Test ten określa poziom metyloglioksalu, aktywnej substancji miodu manuka, jednak zdaniem Molana jest to bardzo mylące, gdyż działanie metyloglioksalu jest zależne od innych składników miodu.

Istnieją tez oczywiście inne oznaczenia i certyfikaty jakości, np. Australia posiada własny znak ULF. Wielu producentów miodu manuka rozpoczyna działalność również w tym kraju, gdzie występują charakterystyczne odmiany.

Jednakże, jak do tej pory, zarówno Comvita jak i Honey New Zealand pozostają zwolennikami UMF i wezwały innych producentów miodu do wsparcia stowarzyszenia producentów miodu manuka w jego sporze z Watson & Co.

Bez odpowiedniego wsparcia może się wkrótce okazać, że zasoby finansowe stowarzyszenia wyczerpią się przed końcem procesu, choć jednocześnie straty spowodowane podrobionym towarem rosną równie szybko.

W tej chwili trwa między nami walka, w której każda ze stron próbuje złamać drugą”, mówi przedstawiciel Honey New Zealand's - Matthew Pringle. „Jedynymi osobami jakie na tym korzystają są prawnicy” dodaje.





Poleć produkt znajomemu · Oceń produkt    



 Inne produkty z kategorii 
 Pokaż recenzje 
  
Inne produkty z tej samej kategorii
Kawa Arabica (jednorodna ręcznie zbierana, łuskana i palona Kwara) z wyspy Pitcairn - MIELONA 90g PURE najczystsza i jedyna na świecie 59.00 PLN
Kawa Arabica (jednorodna ręcznie zbierana, łuskana i palona Kwara) z wyspy Pitcairn - ZIARNISTA 90g PURE najczystsza i jedyna na świecie 59.00 PLN
Miód z wyspy Pitcairn - Delectable Bounty 1 kg (4x250g) PURE najczystszy na świecie PO RAZ PIERWSZY W EUROPIE 180.00 PLN
Miód z wyspy Pitcairn - Delectable Bounty 250g PURE najczystszy na świecie PO RAZ PIERWSZY W EUROPIE 49.00 PLN
Miód z wyspy Pitcairn - Delectable Bounty 500g (2x250g) PURE najczystszy na świecie PO RAZ PIERWSZY W EUROPIE 94.00 PLN
Miód z wyspy Pitcairn - Maimiti Haven 1 kg (4x250g) PURE najczystszy na świecie PO RAZ PIERWSZY W EUROPIE 180.00 PLN
Miód z wyspy Pitcairn - Maimiti Haven 250g PURE najczystszy na świecie PO RAZ PIERWSZY W EUROPIE 49.00 PLN
Miód z wyspy Pitcairn - Maimiti Haven 500g (2x250g) PURE najczystszy na świecie PO RAZ PIERWSZY W EUROPIE 94.00 PLN
Propolis z wyspy Pitcairn - tincture 25ml najczystszy na świecie PO RAZ PIERWSZY W EUROPIE 99.00 PLN
Ekstrakt waniliowy 100 ml 36.50 PLN
KAROB - Melasa z Chleba Świętojańskiego 450g 14.60 PLN
KAROB - Melasa z Chleba Świętojańskiego 800g 23.50 PLN
KAROB w proszku 250g 13.30 PLN
Miód akacjowy 400g BIO Alce Nero 32.40 PLN
Miód akacjowy 500g BIO Bartnik Sądecki 35.00 PLN
 
Dodaj e-mail Usuń e-mail






Kremy Pot of Gold
Native Honey NZ


Mieszanka chlebowa - CHLEB HUZAR - 0.5 kg + drożdże GRATIS

biuro: przepyszny, chrupiąca skórka, idealny smak mmm, polecam !!!


Mieszanka chlebowa - CHLEB HUZAR - 10 kg + drożdże GRATIS

A.H: Wypiekłem z tej mieszanki ponad 60 chlebków. Wcześniej przetestowałem wiele mieszanek, ta jest w...







Kategoria: Mleko, serwatka, napoje





1. Mleko ryżowe w proszku 400g

Cena brutto:   12.30 PLN




3. Mleko owsiane w proszku 400 g

Cena brutto:   12.90 PLN




4. Mleko kokosowe w proszku 400g

Cena brutto:   12.90 PLN




6. Mleko gryczane w proszku 400g

Cena brutto:   12.30 PLN




8. Napój ryżowy BIO 1 litr NATUMI

Cena brutto:   8.20 PLN




9. Mleko kukurydziane w proszku 400g

Cena brutto:   14.20 PLN
Copyright 2006-2010 BogutynMłyn Home| Bestsellery| Promocje| Nowości| O firmie| Regulamin i polityka prywatności| Kontakt
© BogutynMlyn.pl 2006-2014 - Wszystkie dane i informacje jak również nazwy handlowe i nazwy towarów oraz firm jakie występują w serwisie mogą być lub też są znakami towarowymi zastrzeżonymi lub nazwami zastrzeżonymi firm lub ich właścicieli i zostały użyte w serwisie jedynie w celach identyfikacyjnych. Dane i informacje zawarte w naszym serwisie są publikowane wyłącznie do celów informacyjnych. Wszelkie materiały, informacje, pliki, rysunki, zdjęcia itp. dostępne w serwisie www.bogutynmlyn.pl nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez pisemnej zgody BogutynMłyn. Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiał ten jest ograniczony prawami autorskimi oraz innymi prawami i nie może być kopiowany, publikowany i rozprowadzany w żadnej formie.

Linki
reklamowe 
Oprogramowanie: SOTE  


Oferta naszego sklepu jest dostępna w Pasażu Handlowym mBanku - co jest gwarancją najwyższej jakości sprzedawanych towarów i usług.