BogutynMlyn.pl   Młyn Gospodarczy Paweł Bogutyn, ul. Gwardii 24, 21-300 Radzyń Podlaski
tel./fax: (0-83)3521199 / Orange: 503-157-337 (od 8 do 18) 
Mapa dojazdu. email: sklep@bogutynmlyn.pl   gadu-gadu 936545 
Zapomniałem hasła | Rejestracja
0 0 PLN
Użytkownicy online: 31  za logowani: 1  Produktów w sklepie: 3096     Dostępnych w magazynie: 1243
Zaawansowane wyszukiwanie




Karty kredytowe :

 
email: sklep@bogutynmlyn.pl
tel. 0-83 352 11 99
kom. 503-157-337
MAPA DOJAZDU
Nasze przesyłki kurierskie dostarcza firma :


 
Ksylitol (xylitol) krystaliczny cukier brzozowy - 1 kg Danisco Sweeteners Finlandia
Producent:   Ksylitol Danisco Finlandia


Dostępna ilość : 26 sztuk



Zamówić można ilość nie większą niż jest dostępna w magazynie.

Zamówienia należy składać przez sklep internetowy lub emailem sklep@bogutynmlyn.pl

Zamówienia przyjmujemy również telefonicznie pod numerem 506 173 340 w godzinach od 18:00 do 21:00

Cena brutto: 38.00 PLN



Daty przydatności widoczne na zdjęciach są przykładowe.
Zdjęcia są własnością BogutynMłyn. Kopiowanie zabronione.

Ostatnie recenzje:
Gosia: Moja ocena dotyczy ksylitolu. Uważam, że jest świetny, dopiero używając go zrozumiałam, że picie herbaty ze zwykłym cukrem strasznie "zakleja" - przy używaniu ksylitolu takiego poczucia "zaklejenia" nie ma.
Aga: ten cukier jest fantastyczny - choć nie jest to najtańsza opcja, jedna łyzeczka dziennie w kawie zbożowej spowodowała, że mam świeższy oddech! serio. ale nie używam przy tym zwyklego cukru. To chyba odkwaszające i antygrzybicze właściwości ksylitolu...Poza tym świetnie wpływa na zęby.
Dodaj recenzję    Pokaż wszystkie recenzje


Importem ksylitolu zajmujemy się od kilku lat. Importujemy bezpośrednio od producenta z Finlandii firmy Danisco Sweeteners Finland. Sprowadzamy duże ilości ksylitolu więc jesteśmy w stanie zaproponować Państwu atrakcyjne ceny.

Do każdego zakupu dołączamy kopie świadectwa jakości produktu dostarczanego przez producenta wraz z konkretną partią towaru. Na zdjęciach możecie Państwo obejrzeć przykładowy certyfikat.

Nasz produkt nie ma nic wspólnego z ksylitolem wytwarzanym z kukurydzy w Chinach.
Jest to oryginalny produkt pochodzenia naturalnego z brzozy - jedynym jego producentem jest Finlandia i firma Danisco.

Ksylitol pakujemy w torebki wielokrotnego użytku (ze struną umożliwiającą otwieranie i zamykanie torebki).


Opis produktu :

Ksylitol zawarty jest w wielu naturalnych źródłach takich jak owoce i warzywa. Jest bardzo słodki i zawiera 40% mniej kalorii niż cukier. Udowodniono, że ksylitol:

Zmniejsza częstość występowania próchnicy zębów

Uzupełnia fluorek w produktach stomatologicznych zapewniając dodatkową ochronę w walce z ubytkami

Ogranicza możliwość wystąpienia ostrego zapalenia ucha środkowego, najczęstszej choroby zapalenia ucha u dzieci

Ksylitol jest stosowany w żywności, produktach przeznaczonych do higieny jamy ustnej, kosmetykach i farmaceutykach na całym świecie.

O Ksylitolu - Przegląd
Ksylitol to słodzik, który zawarty jest w wielu owocach i warzywach, a nawet jest produkowany przez organizm ludzki podczas normalnego metabolizmu węglowodanów. Ksylitol jest zwykle wytwarzany z brzozy i innych naturalnych źródeł.

Produkt klinicznie potwierdzony

W badaniach naukowych od ponad 30 lat, naukowcy ds. dentystki wykazywali, że ksylitol to kluczowy składnik pomagający w walce z próchnicą. Zawarty w naturalnych źródłach takich jak owoce i warzywa, ksylitol jest znanym słodzikiem w produktach bezcukrowych. Ksylitol nie tylko dostarcza przyjemnego smaku, ale również zmniejsza częstość występowania próchnicy zębów.

Dobrze smakuje

Ksylitol ma ten sam smak jak sacharoza, ale za to 40% mniej kalorii i jest bez posmaku. W rzeczywistości, ksylitol jest najsłodszym ze wszystkich masowych substytutów cukru. Dodatkowo, daje przyjemne uczucie chłodzące, gdy rozpuszcza się w ustach.

Ksylitol znajduje się w wielu produktach

Ksylitol jest stosowany w żywności, farmaceutykach i kosmetykach w wielu krajach na całym świecie. Obecne produkty zawierające ksylitom to m.in. guma do żucia i inne słodycze, farmaceutyki (syropy i tabletki do żucia) oraz produkty do higieny jamy ustnej takie jak pasta do zębów i płyny do płukania ust oraz żywność dietetyczna.

Czy każdy może używać Ksylitol?

Ksylitol jest nisko glikemicznym słodzikiem i jest metabolizowany niezależnie od insuliny. Ksylitol nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi lub reakcji insuliny, mającej miejsce zwykle po posiłku innych węglowodanów. Stąd, ksylitol zaleca się jako słodzik bez cukru dla diabetyków, jak również dla wszystkich osób, które poszukują zdrowszego trybu życia.

Historia Ksylitolu

Ksylitol jest znany już od końca 1800 roku. Niemieccy i francuscy naukowcy jako pierwsi podjęli próby produkcji Ksylitolu ponad 100 lat temu, tworząc mieszaninę o konsystencji syropu. Ksylitol nie był produkowany w postaci krystalicznej do II wojny światowej.
Do czasu wojny, naukowcy porównywali ksylitol z innymi poliolami (tylko słodkie węglowodany) i substancja ta pozostała środkiem badawczym do czasu kiedy brak cukru spowodowany wojną wytworzył potrzebę poszukiwania substancji słodzących. Kiedy badania nad właściwościami ksylitolu niezależnymi od insuliny rozwiały się, badano również inne właściwości biologiczne tego środka, w szczególności jego korzyści dentystyczne. Przed 1970 r. w krajach europejskich i azjatyckich, ksylitol był stosowany głównie w diecie dla cukrzyków, w terapii pooperacyjnej oraz u poparzonych i porażonych elektrycznie pacjentów. W 1974 roku fińska Sugar Company Ltd. rozpoczęła pierwszą produkcję ksylitolu na dużą skalę w południowej Finlandii. W 1975 roku, pierwszy bez cukru produkt dentystyczny został wprowadzony w postaci gumy do żucia na bazie ksylitolu (na początku w Finlandii, a następnie w Stanach Zjednoczonych). W ciągu najbliższych 25 lat, globalna świadomość znaczących korzyści produktów na bazie Ksylitolu ciągle wzrastała, zwłaszcza z powodu unikalnych korzyści dentystycznych.

Co mówią eksperci

NIH Consensus Statement – Wspólne stanowisko ekspertów
"Substancje słodzące nie powodujące próchnicy zostały dostarczone w postaci gumy do żucia, cukierków oraz środków do czyszczenia zębów”.

Tak podano przez Narodowe Instytucje ds. Zdrowia w Diagnostyka i leczenie próchnicy zębów przez całe życie w sprawozdaniu NIH Consensus Statement 2001. Sprawozdanie to zostało przygotowane podczas konferencji Ceonsensus Development Conference (CDC) w marcu 2001. Wnioski CDC zawierały dużo niepokojących spraw w stosunku do utrzymania zdrowego środowiska w jamie ustnej takich jak wskazania, że próchnica pozostaje znaczącym problemem zwłaszcza w niektórych segmentach populacji (co również wykazano w sprawozdaniu Surgeon General na temat zdrowia jamy ustnej wydanym w 2000). Pełne sprawozdanie z NIH Consensus Conference zatytułowane "Diagnostyka i leczenie próchnicy przez całe życie" wraz z pełnym oświadczeniem ekspertów dostępne jest na stronie http://www.nih.gov/news/ pr/mar2001/od-28a.htm. Informacja prasowa zespołu jest także dostępna na stronie internetowej http://www.nih.gov/news/pr/mar2001/od-28a.htm

"Nigdy wcześniej żaden dokument NIH nie zawierał pozytywnego oświadczenia do takiego stopnia dla ksylitolu" 
Prof. Kauko Makinen, Turku University

"Ponieważ dowody wykazują, że Ksylitol ma silne działanie ochronne przed próchnicą, byłoby nieetycznym pozbawienie osób jego potencjalnych korzyści." 
Dr. Catherine Hayes of Harvard School of Dental Medicine, Journal of Dental Education. Vol 65, No.10.

 

Inne opinie ekspertów co do Ksylitolu

".. Ksylitol hamuje metabolizm, wzrost i tworzenie się płytki nazębnej przez bakterie Streptococcus mutans ... ksylitol sprzyja remineralizacji początkowych zmian próchnicowych ... Jestem w pełni pewien, że dane te odróżniają ksylitol od innych form zastępczych cukru"
Prof. Jason Tanzer, Head of Connecticut School of Dental Medicine

 

"Ksylitol ma wyraźną przewagę nad sorbitolem i innymi substancjami słodzącymi. Tylko Ksylitol wykazuje zarówno pasywne jak i aktywne działanie przeciw próchnicy. Pomaga w ochronie przed próchnicą oraz może być stosowany jako zastępstwo słodzik ... oraz jako aktywnego środek przeciwdziałający próchnicy ... wymaga dalszej uwagi "
Prof. Ronnie Levine OBE, Scientific Advisor to the UK HEA

 

"Ksylitol może być złotym środkiem walki z próchnicą"
Dr Nigel Carter - International Dental Health Foundation

Korzyści Ksylitolu dla zębów

Pomimo poprawy zdrowia zębów uzyskanej poprzez stosowanie fluoru, częstość występowania próchnicy jest wciąż szeroko rozpowszechnionym problemem w wielu krajach. Zmniejszające się spożycie cukru i poszukiwanie praktycznych sposobów walki z jej negatywnymi skutkami pozostaje priorytetem w kontrolowaniu procesu tworzenia się próchnicy.

Jednym ze sposobów osiągnięcia tego celu jest dostarczenie wyrobów słodzonych z bezpiecznymi dla zębów substytutami cukru. Ksylitol jest szczególnie zalecany, ponieważ oprócz kontrolowania procesu powstawnia próchnicy to także:

• Pomaga ograniczyć rozwój próchnicy
• Zapobiega fermentacji przez bakterie jamy ustnej
• Ogranicza powstawanie płytki nazębnej
• Zwiększa przepływ śliny aby pomóc w naprawie uszkodzonego szkliwa (remineralizacji)
• Uzupełnia fluor w produktach do higieny jamy ustnej

Ksylitol został zarekomendowany przez kilka stowarzyszeń dentystycznych na całym świecie poprzez poparcie wyrobów cukierniczych bez cukru, w których ksylitol stanowi co najmniej 50%.

Próchnicy zębów

Jak powstaje próchnica?

Jak powstaje? Sama z siebie. Żaden z trzech czynników przedstawionych na rysunku poniżej nie powodują próchnicy. Jednakże, jeśli wszystkie trzy są obecne w tym samym czasie, bakterie próchnicy rozkładają fermentujące węglowodany do produkcji kwasów, które natychmiast atakują podatne szkliwo zębów.

Czynniki, które składają się na powstanie próchnicy

Węglowodany takie jak gotowana skrobia i glukoza mogą szybko fermentować, tworząc kwasy, które powodują rozwój próchnicy. Największym zagrożeniem jest sacharoza, łatwo fermentujący węglowodan, który tworzy lepkie makrocząsteczek, które powodują, że płytka nazębna przylega ściśle do zębów i uniemożliwia wypłukiwanie kwasów ze śliną.

 

Streptococcus mutans to bakterie, które w największym stopniu przyczyniają się do rozwoju próchnicy. Właściwości bakterii:
- powodują, że płytka nażera przylega silnie do zębów
- wytwarzają duże ilości kwasu, który rozpuszcza szkliwo
- rozmnażają się w środowisku kwaśnym w jamie ustnej

Podatność osób na próchnicę zależy od kilku czynników, m.in. diety, typów jedzenia, odporność powierzchni zębów na płytkę nazębną i stopnia przepływu śliny.

Połączenie dobranej diety, przyzwyczajeń (szczotkowanie zębów, używanie nici dentystycznych) oraz czynników zewnętrznych takich jak regularne fluorowanie mogą znacznie wpływać na rozwój próchnicy. Częstotliwość i czas spożywania żywności zawierającej węglowodany, zwłaszcza zwyczaj jedzenia między posiłkami ze słodkich deserem mogą również znacznie przyczynić się do ryzyka powstania próchnicy. W celu ograniczenia wpływu sacharozy, szczególnie produktów wysokiego ryzyka takich jak słodycze oraz produkty słodkie. Ksylitol jest jednym z rozwiązań i jest do tej pory jedynym potwierdzonym klinicznie.

Zasada działania ksylitolu
Badania kliniczne przeprowadzone w populacji z dużym i małym stopniem próchnicy pokazują, że uzupełnianie normalnej diety poprzez regularne spożywanie ksylitolu (np. słodzona guma do żucia> 2 razy dziennie) jest zdecydowanie korzystne dla zębów.

Podczas spożywania węglowodanów i cukrów wytwarzany jest kwas w ustach a pH szybko spada poniżej 5.7, co powoduje demineralizację szkliwa zębów i możliwość powstania próchnicy. Jako, że ksylitol to pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy, bakterie w jamie ustnej nie przechodzą procesu metabolizacji, a zatem nie jest wytwarzany kwas. Przy stosowaniu Ksylitolu równowaga pH w jamie ustnej jest szybko przywracana do poziomu powyżej pH 5.7, co powoduje minimalizację procesu erozji szkliwa i wspiera proces remineralizacji. Słodki smak pobudza ślinę, która pomaga wypłukać nadmiar cukru i zneutralizować wyprodukowane kwasy.

Kiedy ksylitol jest spożywany regularnie przez kilka miesięcy, bakterie Streptococcus mutans przemieszczają się z płytki nazębnej do śliny. Chociaż duża ich liczba nadal pozostanie w ślinie, to są one bezpieczniejsze i nie przylegają mocno do zębów. Oznacza to, że kwas nie atakuje powierzchni zębów.

Podsumowując, ksylitol jest zarówno środkiem zapobiegającym próchnicy, czyli nie przyczynia się do powstawania próchnicy i uniemożliwia lub zmniejsza częstość występowania nowych objawów próchnicy. Ksylitol rzeczywiście zmniejsza ilość kamienia i liczby bakterii Streptococcus mutans w płytce nazębnej. Wykazano, że żaden inny substytut cukru nie działa w ten sam sposób.

Matka & Dziecko I - Ochrona Uzębienia u dzieci - Przed rozwinięciem się choroby

Nowe przełomowe badanie w "Journal of Dental Research (marzec 2000) wykazało istotne zmniejszenie się kluczowego czynnika próchnicy u dzieci, jako bezpośredni skutek stosowania gumy do żucia przez matki.
Badania przeprowadzono w Finlandii przez Dr Eva Söderling z University of Turk oraz dr Pauli Isokangas z Ylivieska Health Care Center. Badanie zostało wykonane w celu ustalenia czy regularne spożywanie xylotilu, słodzika bez cukru przez matki noworodków, może zapobiec przenoszeniu bakterii Streptococcus mutans (MS) od matki na dziecko (pierwsza drogą wprowadzania bakterii do jamy ustnej noworodka). Ksylitol już wcześniej wykazywał unikalne właściwości dentystyczne w licznych badaniach.

Matki wybierane do badania były w ciąży i przydzielono je na trzy grupy. Matki w grupie badanej otrzymywały gumę do żucia z ksylitolem na czas trwania badań (3-5 razy dziennie od 3 do 24 miesięcy) po urodzeniu dziecka). Matki w dwóch grupach kontrolnych otrzymywały fluor (F) lub chlorheksydynę (CHX) podawane w 6, 12 i 18 miesiącu po ciąży. Zachowane zostały normalna dieta i higiena jamy ustnej a badania stomatologiczne u dzieci były przeprowadzane co tok. Stan płytki nazębne u dzieci oceniano po osiągnięciu 2-go roku życia.

Wykazano, że gromadzenie się bakterii na płytce nazębnej u dzieci było 5 krotnie wyższe w grupie z fluorem i trzy razy wyższe w grupie z chlorheksydyną w porównaniu do grupy stosującej ksylitol.

Wyniki te wskazują, że regularne stosowanie ksylitolu w postaci gumy do żucia przez matki noworodków zmniejsza możliwość przeniesienia bakterii Streptococcus mutant z matki na dziecko. Znacznie zmniejszone bakterii Streptococcus mutans obserwowano u tych dzieci powinny przyczynić się do zmniejszenia ryzyka powstania próchnicy.

Mother & Child - nowa metoda zapobiegania próchnicy Childhood

Nowe badanie jest dowodem na 70% redukcję próchnicy zębów wśród dzieci, których matki żuły gumę z zawartością ksylitolu.

Ostatnie badanie kliniczne opublikowane w "Journal of Dental Research” wykazało innowacyjne metody zapobiegania próchnicy u dzieci, których matki spożywały ksylitom, nawet o 70%.

Celem badania było ustalenie, czy żucie gumy z ksylitolem przez matki może zmniejszyć możliwość przekazania bakterii Streptococcus mutans (MS) bakterii z matki na dziecko, a tym samym zmniejszyć ryzyko próchnicy w dzieci. Wcześniejsze opublikowane badania wykazały, że zapobieganie kolonizacji tych bakterii we wczesnym dzieciństwie może prowadzić do zmniejszenia ryzyka rozwoju próchnicy zębów i że matki są podstawowym źródłem zakażenia Streptococcus mutans. Bakterie te są przenoszone z matki na dziecko poprzez codzienne kontakty takie jak całowanie czy smakowanie jedzenia.

W badaniu mierzono występowanie próchnicy u dzieci w wieku pięciu lat: próchnica w grupie matek zażywających ksylitol zmniejszyła się o 71-74% w porównaniu do dwóch grup kontrolnych. W ten sposób spożywanie przez matki ksylitolu zapobiegło rozwojowi próchnicy u dzieci poprzez znaczne ograniczenie przenoszenia się bakterii Streptococcus mutans z matki na dziecko we wczesnym dzieciństwie.

 

"Wyniki tego badania sugerują, że zapobieganie kolonizacji bakterii może prowadzić do skuteczniejszego zapobiegania próchnicy w porównaniu do tradycyjnych środków zapobiegawczych, które koncentrują się na zwiększaniu odporności zębów," powiedział Dr Eva Söderling, główny badacz w badaniu Matka-Dziecko.

Wyniki tego badania wskazują, że matki mogą znacznie poprawić zdrowie zębów u swoich dzieci przez żucie gumy zawierającej ksylitol z zachowaniem wszelkich normalnych środków higieny jamy ustnej. Ksylitol jest naturalnym słodzikiem produkowany z naturalnych źródeł takich jak drzewo brzozowe i ma tak samo słodki jak cukier a do tego ma unikalne właściwości lecznicze. Jest on powszechnie stosowany w bezcukrowych gumach do żucia, wyrobach cukierniczych oraz produktach do higieny jamy ustnej. 

Produkt potwierdzony klinicznie

Korzyści ksylitolu

Zasada działania

Potwierdzenie kliniczne

Powstrzymuje fermentację przez bakterie w jamie ustnej oraz obniża produkcję kwasów

Wstrzymanie fermentacji jest korzystne ze względu na strukturę chemiczną ksylitolu, który nie jest metabolizowany przez bakterie z jamy ustnej

Wpływ gumy do życia na bazie ksylitolu na współczynnik przepływu śliny i na płytkę nazębną

Zmniejsza ilość mikroorganizmów powodujących próchnicę

Ksylitol jest unikalny wśród polioli, ponieważ hamuje rozwój bakterii Streptococcus mutans, a tym samym zmniejsza wrażliwość zębów. Ponadto, dalsze stosowanie ksylitolu przyczyna się do zmniejszenia liczby bakterii w płytce nazębnej. Jednak, ksylitol nie jest środkiem bakteriobójczym, ale funkcjonuje jako modulator flory ustnej poprzez hamowanie rozwoju bakterii powodujących próchnicę.

Status biochemiczny w jamie ustnej i obniżenie ilości Streptococcus mutans u dzieci w okresie 24 - do 36-miesięcznego korzystania z ksylitolu w postaci gumy do żucia

Zmniejsza możliwość przeniesienia bakterii z matki na dziecko

Matki z wysokim poziomem Streptococcus mutans mogą przekazywać mikroorganizmy swoim dzieciom. Im wcześniej bakterie kolonizują się w zębów dzieci, tym większa ich ilość w jamie ustnej a tym samym, większe ryzyko rozwoju próchnicy. Regularne spożywanie ksylitolu przez matki było związane ze znacznym obniżeniem możliwości przenoszenia Streptococcus mutans, które ostatecznie doprowadziły do znacznego zmniejszenia częstości występowania próchnicy u dzieci w wieku pięciu lat.

Badania Matka-Dziecko I i II

Zmniejsza możliwość powstania kamienia

Ksylitol jest znacznie bardziej skuteczny niż inne zamienniki cukru w ograniczaniu wzrostu płytki nazębnej w jamie ustnej. Ksylitol zmniejsza także część nierozpuszczalnych polisacharyd i zwiększa udział rozpuszczalnych polisacharydów obecnych w płytce nazębnej i powoduje, że nie jest ona ściśle dociśnięta do zębów. Tak więc łatwiej jest usunąć kamień podczas szczotkowania zębów, a nawet podczas naturalnego działania śliny.

Zdolność ksylitolu do zredukowania procesu gromadzenia się kamienia

Ostatnie badania w Stomatologicznych Szkołach w Michigan oraz na uniwersytetach w stanie Indiana badały działanie Ksylitolu/ mieszanek sorbitolu w gumie do żucia i mięt. Wykazano, że ksylitom powoduje zredukowanie nagromadzenia się płytki nazębnej.

Zwiększa ilość produkowanej śliny

Podatność osób na próchnicę jest zwiększane, gdy przepływ śliny jest zmniejszony przez choroba, leczenie farmakologiczne lub starzenie się. Przyjemny słodki smak Ksylitolu stymuluje przepływ śliny, co z kolei zwiększa poziom pH w jamie ustnej i neutralizuje kwasy wytwarzane z innych fermentujących węglowodanów. Jest to nieodłączna właściwość polioli, Jednak połączenie słodkiego smaku oraz efektu chłodzenia jest szczególnie skuteczne w zwiększaniu przepływu śliny.

 

Jest to nieodłączna właściwość polioli. Jednak połączenie słodkiego smaku oraz efektu chłodzenia jest szczególnie skuteczne w zwiększaniu przepływu śliny.

Pobudza zębów

Korzystanie z ksylitol ma pozytywny wpływ na środowisko jamy ustnej, które zapobiega demineralizacji zdrowe zęby i zwiększa remineralization już zębów dotkniętych próchnicą. Jest to osiągnięte poprzez zwiększenie przepływu śliny, która zawiera składniki mineralne takie jak wapń i fosfor, i stabilizacji kompleksy wapnia i fosforanów w ślinie

Badanie Belize dotyczące guma do żucia

Zmniejsza możliwość tworzenia się nowej próchnicy, nawet po przestaniu spożywania ksylitolu

Ksylitol pomaga w walce z próchnicą poprzez hamowanie rozwoju bakterii powodujących próchnicę. To z kolei zmniejsza możliwość powstania nowej próchnicy.

Badanie Ylivieska i kontynuacja
Badanie Belize dotyczące guma do żucia

Uzupełnia fluorek zawarty w produktach do higieny jamy ustnej

Fluor hamuje demineralizację powierzchni zębów i ma wpływ na szybkość i zakres remineralizacji. Połączenie ksylitolu i fluoru w środkach do higieny jamy ustnej zapewnia doskonałą profilaktykę jamy ustnej przed utworzeniem się kamienia oraz rozwojem bakterii.

Wzmocniona Skuteczność w hamowaniu rozwoju próchnicy 0.243% Fluorku Sodu/10% Ksylitolu/Silica Dentifice: 3-year Clinical Results

 

 

Przegląd zastosowań medycznych
Sprawozdanie ekspertów

W czasie badania korzyści dentystycznych ksylitolu, istnieje także kilka innych korzyści medycznych o szczególnym znaczeniu.

Zapobieganie ostremu zapaleniu ucha środkowego

Liczne badania pokazały, że ksylitol zmniejsza częstość występowania ubytków w zębach i liczby bakterii Streptococcus mutans w płytce nazębnej. Ksylitol hamuje również rozwój pneumokoków. Badania potwierdziły, że ksylitol jest skuteczny w zapobieganiu ostrego zapalenia ucha środkowego. Podawany w postaci syropu lub gumy do żucia, a tym samym nie trzeba stosować antybiotyków.

Ksylitol odpowiedni dla cukrzyków

Kontrola stężenia glukozy we krwi, lipidów i wagi to dziś trzy główne cele w leczeniu cukrzycy. Ksylitol to pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy. Występuje w wielu owocach i warzywach i jest nawet produkowane przez organizm ludzki jako półprodukt w procesie metabolizmu glukozy. Ksylitol jest metabolizowany niezależnie od insuliny i jest wolno wchłaniany. Dlatego też, podczas spożywania ksylitolu, ograniczony zostaje wzrost glukozy we krwi i wydzielanie insuliny związane z spożyciu glukozy. Taki efekt powoduje, że ksylitol jest idealną alternatywą węglowodanów dla środków spożywczych przygotowanych dla diabetyków.
Ksylitol ma też o 40% mniej kalorii niż cukier.

Stosowanie produktów z dodatkiem ksylitolu 

Bezpieczeństwa ksylitol udowodniono w długoterminowych badaniach klinicznych i zostało potwierdzone przez wszystkie najważniejsze instytucje na całym świecie. Niemniej jednak, podobnie jak inne poliole, w dużych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Dawki zależą od indywidualnej wrażliwości i masy ciała każdego człowieka. Organizm u większości osób dorosłych toleruj co najmniej 40g dziennie.





Poleć produkt znajomemu · Oceń produkt    



 Inne produkty z kategorii 
 Pokaż recenzje 
  
Inne produkty z tej samej kategorii
Cukier cynamonowy 20g BIO Amylon (*DCBR) 1.40 PLN
Cukier cytrynowy 20g BIO Amylon (*DCBR) 1.40 PLN
Cukier kokosowy (cukier palmowy) 300g BIO (*DCBR) 9.30 PLN
Cukier trzcinowy BRĄZOWY BIO - 0.5 kg - Bioplanet (*DCBR) 9.60 PLN
Cukier trzcinowy PUDER 400g BIO (*DCBR) 9.60 PLN
Cukier trzcinowy waniliowy 8g BIO (*DCBR) 6.60 PLN
Cukier waniliowy 20g BIO Amylon (*DCBR) 3.20 PLN
Cukierki bezcukrowe w słoiku ze stewią 100g (*DCBR) 12.50 PLN
Cukierki bezcukrowe w woreczku ze stewią 100g (*DCBR) 10.40 PLN
Czekolada gorzka ze stewią bez cukru z orzechami laskowymi 125g (*DCBR) 12.50 PLN
Czekolada mleczna ze stewią bez cukru z migdałami 125g (*DCBR) 12.50 PLN
Fruktoza krystaliczna - 0.25 kg 4.50 PLN
Fruktoza krystaliczna - 0.5 kg 8.00 PLN
Fruktoza krystaliczna - 1 kg 14.00 PLN
Fruktoza krystaliczna - 10 kg 125.00 PLN
 
Dodaj e-mail Usuń e-mail






VitaFreeNET Węgry
BIOVEA EUROPE


Mieszanka chlebowa - CHLEB DOMOWY pszenno-żytni - 0.75 kg ...

miki: Bardzo dobry chlebek - polecam.


Mąka orkiszowa ECCO typ 2000 pełnoziarnista (RAZOWA) - 5 k...

danuta: w dobie konserwantów genetycznie zmutowanych ziaren zbóż , polecam własnie mąke orkiszowa która ...







Kategoria: Batoniki, mufinki, czekolada





8. Morwa biała 100g BIO (*DCBR)

Cena brutto:   7.20 PLN
Copyright 2006-2010 BogutynMłyn Home| Bestsellery| Promocje| Nowości| O firmie| Regulamin i polityka prywatności| Kontakt
© BogutynMlyn.pl 2006-2017 - Wszystkie dane i informacje jak również nazwy handlowe i nazwy towarów oraz firm jakie występują w serwisie mogą być lub też są znakami towarowymi zastrzeżonymi lub nazwami zastrzeżonymi firm lub ich właścicieli i zostały użyte w serwisie jedynie w celach identyfikacyjnych. Dane i informacje zawarte w naszym serwisie są publikowane wyłącznie do celów informacyjnych. Wszelkie materiały, informacje, pliki, rysunki, zdjęcia itp. dostępne w serwisie www.bogutynmlyn.pl nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez pisemnej zgody BogutynMłyn. Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiał ten jest ograniczony prawami autorskimi oraz innymi prawami i nie może być kopiowany, publikowany i rozprowadzany w żadnej formie.

Linki
reklamowe 
Oprogramowanie: SOTE