BogutynMlyn.pl   Młyn Gospodarczy Paweł Bogutyn, ul. Gwardii 24, 21-300 Radzyń Podlaski
tel./fax: (0-83)3521199 / Orange: 503-157-337 (od 8 do 18) 
Mapa dojazdu. email: sklep@bogutynmlyn.pl   gadu-gadu 936545 
Zapomniałem hasła | Rejestracja
0 0 PLN
Użytkownicy online: 31  za logowani: 0  Produktów w sklepie: 3030     Dostępnych w magazynie: 1332
Zaawansowane wyszukiwanie




Karty kredytowe :

 
email: sklep@bogutynmlyn.pl
tel. 0-83 352 11 99
kom. 503-157-337
MAPA DOJAZDU
Nasze przesyłki kurierskie dostarcza firma :


 
Ksylitol (xylitol) krystaliczny cukier brzozowy - 0.5 kg
Producent:   PHU Aka


Dostępna ilość : brak/oczekujemy dostawy



Zamówić można ilość nie większą niż jest dostępna w magazynie.

Zamówienia należy składać przez sklep internetowy lub emailem sklep@bogutynmlyn.pl

Zamówienia przyjmujemy również telefonicznie pod numerem 506 173 340 w godzinach od 18:00 do 21:00

Cena brutto: 27.10 PLN



Produkt chwilowo niedostępny.
Daty przydatności widoczne na zdjęciach są przykładowe.
Zdjęcia są własnością BogutynMłyn. Kopiowanie zabronione.

Nie ma jeszcze recenzji o tym produkcie. Dodaj recenzję jako pierwszy!


KSYLITOL wytwarza w organizmie odczyn zasadowy (a nie kwasowy, jak cukier, który „karmi” bakterie i komórki rakowe), a więc wskazany jest przy:

  • próchnicy zębów i chorobach dziąseł,

  • suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny),

  • zapaleniu ucha środkowego,

  • przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych,

  • ma działanie antybakteryjne przy infekcjach górnych dróg oddechowych (nieżyt nosa, infekcje gardła i zatok),

  • stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę,

  • przyjazny przy nadkwasocie żołądka, alergii, astmie,

  • likwiduje niemiły zapach z ust

  • ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (np. przy kandydozie).


KSYLITOL pochodzenia naturalnego (pozyskiwany z brzozy) jest rewelacją dla cukrzyków, gdyż w organizmie jest przetwarzany powoli mając indeks glikemiczny IG czternastokrotnie niższy niż cukier (im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu), a więc organizm potrzebuje znacznie mniej insuliny.


Zwykły cukier dokarmia komórki rakowe – powinien zostać zastąpiony KSYLITOLEM w codziennej diecie. Cukier zabiera organizmowi witaminy z grupy B oraz mikroelementy (magnez, wapń, potas), natomiast KSYLITOL ułatwia mineralizację (np. przyswajanie wapnia przez kości, a więc wskazany przy osteoporozie).


KSYLITOL równie słodki jak cukier dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii (a więc dla puszystych), zmniejsza łaknienie na słodycze.


Ze względu na to, że organizm musi się przyzwyczaić do wytwarzania większej ilości enzymu trawiącego KSYLITOL należy stopniowo zwiększać dawkę dobową KSYLITOLU (najlepiej zaczynać od ½ łyżeczki do herbaty). Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Z tego powodu KSYLITOLU najlepiej nie podawać dzieciom do 3-go roku zycia (lub w bardzo małych ilościach obserwując reakcje organizmu na nowy składnik diety).


FDA i JEFCA – organ doradczy WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) i FAO stwierdzili, że KSYLITOL jest całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej dawki dziennej. Naukowcy fińscy zalecają spożywanie do 40g (około 10 łyżeczek) KSYLITOLU dziennie.


Zakres temperatur w jakich można stosować KSYLITOL jest szeroki (pieczenie, gotowanie, mrożenie).


KSYLITOL stosowany jest również zewnętrznie. W postaci aerozolu ksylitolowego (lub domowego wyrobu kropli do nosa: 1 porcja KSYLITOLU na 20 porcji soli fizjologicznej dostępnej w aptekach) działa hamująco na rozwój bakterii (m. in. powodujących zapalenie ucha środkowego, szczególnie u małych dzieci). Regularne przemywanie aerozolem ksylitolowym nosa zmniejsza ilość szkodliwych bakterii, stymulując zarazem prawidłowe oczyszczanie tego obszaru, co zmniejsza problemy związane z alergiami i astmą.

Dobrze jest również profilaktycznie (przed snem) rozprowadzić niewielką ilość KSYLITOLU rozpuszczonego w ślinie po szkliwie zębów i dziąsłach (wskazane szczególnie przy próchnicy i paradontozie).



Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwie
ństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak : glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym . Ksylitol jest powoli przetwarzany w organiźmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru . Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymująć niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier ! Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu. Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przelknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w slinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Stosowanie ksylitolowego aerozlu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego oraz zmniejsza wystepowanie alergii, astmy i infekcji zatok Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit- np. Helicobacter pylori której przypisuje się między innymi owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - na przykład Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. Zmniejsza też łaknienie cukru. Fińscy naukowcy zalecają spożywanie do 40 g Ksylitolu dziennie, dla wydatnego wzmocnienia tkanki kostnej. Ksylitol może zastąpić cukier do przyrządzania różnych produktów kulinarnych .
W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w małych ilościach. Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie (szczególnie brzozowym - Finowie nazywają go stąd “brzozowym cukrem”) i kolbach kukurydzy. W garści malin jest niespełna gram ksylitolu. Nasze organizmy w swoim codziennym metabolizmie używają ksylitolu, produkując go w ilości 15 gramów z różnych źródeł pokarmu. Przez organizm ludzki ksylitol jest powoli stopniowo przyswajany, osiągając wartość kaloryczną niższą o 40% niż inne węglowodany. Z tych względów daje on w efekcie istotnie zmniejszone: wzrost poziomu glukozy we krwi oraz reakcję insulinową organizmu na wchłanianie glukozy (o przeszło 60% serum insuliny mniej w krytycznym czasie 30 min. niż dla glukozy czy cukru). W ten sposób możliwe jest osiąganie przez diabetyków kontroli poziomu glukozy we krwi, poziomu lipidów i wagi ciała. Odkryty w 1891 roku stosowany jest ksylitol od lat 60-tych XX wieku. W szeregu krajów popularny zamiennik cukru dla diabetyków. FDA i JEFCA, organ doradczy WHO i FAQ stwierdził, że dla ksylitolu nie istnieje granica spożycia (ADI - dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej. Ponad 25 lat bada
ń potwierdza, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem cukru dla zębów. Uzywanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (znaczny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby). Badania, które uzyskały aprobatę 6 narodowych związków dentystycznych wykazują, że 4 do 12 gramów są wystarczające do całkowitego i trwałego zabezpieczenia zębów. Zastępuje on też skutecznie, dzięki podwyższeniu odczynu PH w ustach, odświeżacze oddechu. Dobroczynny wpływ ksylitolu jest odnotowywany nie tylko w powstrzymywaniu rozwoju bakterii z gatunku Sterptococcus mutans powodujących próchnicę, ale także tych z gatunku Sterptococcus pneumoniae, powodujących ostre zapalenie ucha środkowego. Badacze z Iowa wykazali natomiast, iż ksylitol może być środkiem zapobiegawczym przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę.
Ksylitol jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się (bez ascetycznego odmawiania sobie słodyczy) ze względu na to, iż poza bezspornymi zaletami (zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę i własnościami bakteriobójczymi) dostarcza on organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier, a jest (w 100%) równie słodki. Ksylitol ułatwia mineralizację (przyswajanie minerałów przez organizm) np. przyswajanie wapnia przez kości, a więc działa wspomagająco przy osteoporozie. Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych substancji słodzących takich jak sorbitol, fruktoza czy glukoza, że w molekule ma 5 zamiast 6 atomów węgla, w efekcie daje odczyn zasadowy w organiźmie, a nie kwasowy jak cukier (niszczy bakterie a nie powoduje ich rozwój).
Ksylitol, który doczekał się ponad 1500 opracowa
ń naukowych pozyskiwany jest jedynie ze źródeł naturalnych (np. w Finlandii tylko z brzozy).


Poleć produkt znajomemu · Oceń produkt    



 Inne produkty z kategorii 
 Pokaż recenzje 
  
Inne produkty z tej samej kategorii
Cukier cynamonowy 20g BIO Amylon 1.70 PLN
Cukier cytrynowy 20g BIO Amylon 1.70 PLN
Cukier trzcinowy BRĄZOWY BIO - 0.5 kg - Bioplanet (*DCBR) 9.60 PLN
Cukier trzcinowy BRĄZOWY BIO - 1 kg - Bioplanet (*DCBR) 18.00 PLN
Cukier trzcinowy PUDER 400g BIO (*DCBR) 9.60 PLN
Fruktoza krystaliczna - 0.25 kg 4.50 PLN
Fruktoza krystaliczna - 0.5 kg 8.00 PLN
Fruktoza krystaliczna - 1 kg 14.00 PLN
Fruktoza krystaliczna - 10 kg 125.00 PLN
Fruktoza krystaliczna - 2,5 kg 34.00 PLN
Fruktoza krystaliczna - 5 kg 65.00 PLN
Glukoza (dekstroza) jednowodna kukurydziana - 1 kg 10.00 PLN
Inulina 0.25 kg - rozpuszczalny błonnik pokarmowy 15.00 PLN
LIZAKI OKRĄGŁE MIX BEZGLUTENOWE BIO (6 x 10 g) - CANDY TREE (*DCBR) 8.80 PLN
Sok z czarnego bzu słodzony ksylitolem 300ml PROMOCJA -5% (najlepiej spożyć przed końcem: 12.17r.) 18.20 PLN
 
Dodaj e-mail Usuń e-mail






Miody Manuka HNZ
Sól różowa Himalaje


Babka cytrynowa - mieszanka do wypieku - 0.5 kg

Marta B.: Pyszna babka ale mam sposób na to żeby była jeszcze lepsza :) Zamiast oleju dodaję prawie całą k...


Mieszanka chlebowa - CHLEB PAPRYKOWY - 0.75 kg + drożdże G...

mikalian: chlebek rewelacja - bardzo smaczny - zdecydowanie polecam.







Kategoria: BIOPLANET





3. Rodzynki Sułtanki 1 kg BIO (*DCBR)

Cena brutto:   26.40 PLN




4. Rodzynki Sułtanki 400g BIO (*DCBR)

Cena brutto:   12.00 PLN




5. Daktyle bez pestek 400g BIO (*DCBR)

Cena brutto:   14.10 PLN




6. Figi 400g BIO (*DCBR)

Cena brutto:   21.00 PLN




7. Ciecierzyca 400g BIO (*DCBR)

Cena brutto:   9.10 PLN
Copyright 2006-2010 BogutynMłyn Home| Bestsellery| Promocje| Nowości| O firmie| Regulamin i polityka prywatności| Kontakt
© BogutynMlyn.pl 2006-2017 - Wszystkie dane i informacje jak również nazwy handlowe i nazwy towarów oraz firm jakie występują w serwisie mogą być lub też są znakami towarowymi zastrzeżonymi lub nazwami zastrzeżonymi firm lub ich właścicieli i zostały użyte w serwisie jedynie w celach identyfikacyjnych. Dane i informacje zawarte w naszym serwisie są publikowane wyłącznie do celów informacyjnych. Wszelkie materiały, informacje, pliki, rysunki, zdjęcia itp. dostępne w serwisie www.bogutynmlyn.pl nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez pisemnej zgody BogutynMłyn. Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiał ten jest ograniczony prawami autorskimi oraz innymi prawami i nie może być kopiowany, publikowany i rozprowadzany w żadnej formie.

Linki
reklamowe 
Oprogramowanie: SOTE  


Oferta naszego sklepu jest dostępna w Pasażu Handlowym mBanku - co jest gwarancją najwyższej jakości sprzedawanych towarów i usług.