BogutynMlyn.pl   Młyn Gospodarczy Paweł Bogutyn, ul. Gwardii 24, 21-300 Radzyń Podlaski
tel./fax: (0-83)3521199 / Orange: 503-157-337 (od 8 do 18) 
Mapa dojazdu. email: sklep@bogutynmlyn.pl   gadu-gadu 936545 
Zapomniałem hasła | Rejestracja
0 0 PLN
Użytkownicy online: 31  za logowani: 1  Produktów w sklepie: 2738     Dostępnych w magazynie: 1977
Zaawansowane wyszukiwanie




Karty kredytowe :

 
email: sklep@bogutynmlyn.pl
tel. 0-83 352 11 99
kom. 503-157-337
MAPA DOJAZDU
Nasze przesyłki kurierskie dostarcza firma :


 
M±ka żytnia typ 2000 pełnoziarnista (RAZOWA) - 1 kg
Producent:   BogutynMłyn


Dostępna ilo¶ć : powyżej 500



Zamówić można ilo¶ć nie większ± niż jest dostępna w magazynie.

Zamówienia należy składać przez sklep internetowy lub emailem sklep@bogutynmlyn.pl

Zamówienia przyjmujemy również telefonicznie pod numerem 506 173 340 w godzinach od 18:00 do 21:00

Cena brutto: 3.60 PLN



Daty przydatno¶ci widoczne na zdjęciach s± przykładowe.
Zdjęcia s± własno¶ci± BogutynMłyn. Kopiowanie zabronione.

Ostatnie recenzje:
Danuta: Produkt wysokiej jakosci. Transakcja przeprowadzona błyskawicznie.Wszystko na najwyzszym poziomie. Dziękuję.
Piotr: Produkt wysokiej jako¶ci. Dostawa bardzo szybka, miła obsługa.
Dodaj recenzję    Pokaż wszystkie recenzje



M±ka żytnia typ 2000 razowa pełnoziarnista - 1 kg
Zastosowanie : pieczywo pełnoziarniste żytnie i mieszane

Warto¶ci odżywcze w 100g m±ki żytniej typ 2000:
kcal - 348
węglowodany - 74,2g
białko - 7,9g
tłuszcz - 2,2g

Dlaczego warto kupować produkty pełnoziarniste ?
Przetworzone produkty zbożowe s± Ľródłem wielu składników odżywczych, jednak produkty pełnoziarniste s± zdrowsze. Proces mielenia zamienia ziarno w m±kę pełnoziarnist± lub przetworzone produkty. M±ka pełnoziarnista zawiera wszystkie składniki, które zawiera ziarno, podczas gdy m±ka przetworzona (sypka, pszenna) traci pewne składniki. Podczas procesu rafinacji, ziarno traci czę¶ć błonnika, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy (antyoksydantów). Jako że produkty pełnoziarniste zawieraj± większe ilo¶ci błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów niż produkty podlegaj±ce procesowi rafinacji, zaleca się ich częstsze spożywanie.

Przepis na zakwas naturalny - żytni

Składniki : 40 dag razowej m±ki żytniej typ 2000, 400 ml wody

Sposób wykonania , zakwas najlepiej przygotować etapami :

1.10 dag m±ki przeznaczonej na rozczyn wymieszać ze 100 ml ciepłej (ok 40C) wody, przykryć ¶ciereczk± i pozostawić na 24 h w temp. pokojowej ok 25 C

2.kolejna porcję 10 dag m±ki wymieszać ze 100 ml ciepłej wody i dodać do zaczynu z poprzedniej doby (który ma już lekko kwa¶ny zapach), wymieszać i nakryć sciereczk±. Znów pozostawić w temp. pokojowej na ok 24 h

3.do powstałego zaczynu wmieszać 20 dag m±ki roztrzepanej w 200 ml wody o temp. 40 C, nakryć ¶ciereczk± i pozostawić na kolejne 24 godziny

Gotowy zakwas powinien być odrazu użyty do wypieku chleba. Z przygotowanego zaczynu należy uj±ć dwie porcje po 5 dag i zamrozić, aby można było go użyć do następnych wypieków.

Chleb żytni staropolski parzony
 
3 bochenki po 25 kromek, 1 kromka zawiera : 82 kcal, 1.8 gr białka, 1 g tłuszczu, 4.7 mg cholesterolu, 1.9 gr błonnika
 
Składniki : 2 kg m±ki żytniej 2000, łyżka kminku, łyżka czarnuszki, 2-3 łyżki zsiadłego mleka lub kefiru, łyżka soli
Do brytfanki : 3 łyżki oleju, 3 łyżki m±ki
 
Sposób wykonania :
 
Przygotować rozczyn : w słoiku typu twist wymieszać tyle m±ki żytniej z wod± aby powstała gęsta papka, dodać 2 łyżki zsiadłego mleka lub kefiru żeby przyspeszyć fermentację. Słoik zakręcić i na 2 dni pozostawić w cieple. Co jaki¶ czas mieszać zawarto¶ć, po czym ponownie zamkn±ć słój. W trzecim dniu gdy papka pachnie już kwa¶no, wlać jeszcze pół szklanki ciepłej wody i tyle m±ki, aby znów powstała gęsta papka. Słój zamkn±ć i pozostawić w cieple, a następnego dnia można już używać rozczynu.
 
Do miski wsypać 4 szklanki przesianej m±ki, wlać 3.5 szklanki wrz±tku i dokładnie wymieszać, aby zaparzyła się cała użyta m±ka. ¦ciereczk± przykryć ciasto i pozostawić na 2-3 godziny w cieple. PóĽniej do zaparzonej m±ki dodać rozczyn wymieszany z połow± szklanki ciepłej wody (ilo¶ć wody zależy od stopnia sucho¶ci m±ki), energetycznie roztrzepuj±c drewnian± łyżk±. Wierzch ciasta posypać m±k±, aby ciasto nie wysychało, nakryć sciereczk± miskę i na 18-20 godzin pozostawić w cieple do wyro¶nięcia. Następnie stopniowo wsypywać resztę m±ki, mieszaj±c jednocze¶nie duż± drewnian± łyżk±. Dodać kminek, czarnuszkę oraz sól. Wyrobić ciasto bardzo starannie i odstawić do wyro¶nięcia na 40-50 min.
 
Długie wysokie brytfanki o szeroko¶ci ok 14 cm wysmarować olejem i oprószyć m±k±. Ciasto włożyć do 2/3 wysoko¶ci brytfanek, wyrównać powierznię i odstawić na 20 min. Posmarować za pomoc± pędzelka letni± wod± i piec około godziny na ¶rodkowej półce piekarnika nagrzanego do temperatury 210 C. Patyczkiem sprawdzić, czy chleb jest już upieczony i przed wyjęciem z piekarnika jeszcze raz posmarować letni± wod±. Upieczony chleb pozostawić w cieple aby powoli ostygł, póĽniej może być przechowywany w chłodnym pomieszczeniu.



Poleć produkt znajomemu · Oceń produkt    



 Inne produkty z kategorii 
 Pokaż recenzje 
  
Inne produkty z tej samej kategorii
Kasza manna 1 kg BogutynMłyn 4.00 PLN
Kaszka kukurydziana 1 kg 4.00 PLN
Kaszka kukurydziana 10 kg 37.00 PLN
Kaszka kukurydziana 5 kg 19.25 PLN
Kaszka makaronowa 450 z pszenic zwyczajnych 1 kg 4.00 PLN
Kaszka orkiszowa ECCO typ 650 makaronowa - 1 kg 9.50 PLN
M±ka amarantusowa 500g BIO 13.10 PLN
M±ka arachidowa 250g 9.90 PLN
M±ka bezglutenowa do ciasta biszkoptowego 500g 8.60 PLN
M±ka bezglutenowa do ciasta razowego 1 kg 18.00 PLN
M±ka bezglutenowa domowa (bez skrobii pszennej) 1 kg 16.00 PLN
M±ka bezglutenowa na chleb i pizzę (Uni Mix) 500g 9.70 PLN
M±ka bezglutenowa na pyzy kopytka i kluski (Garmaż Mix) 400g 8.10 PLN
M±ka dyniowa 250g 10.60 PLN
M±ka gryczana pełnoziarnista 500g BIO 8.30 PLN
 
Dodaj e-mail Usuń e-mail






Original Hanoju
VitaFreeNET Węgry


M±ka żytnia typ 2000 pełnoziarnista (RAZOWA) - 5 kg

LA: M±ka bardzo dobrej jako¶ci. Mam porównanie bo kupowałam w wielu miejscach.


Mieszanka chlebowa - NISKOWĘGLOWODANOWA ORKISZ MIGDAŁOWY ...

Neli: rewelacja







Kategoria: Kawy ziarniste z całego ¶wiata





8. Kawa ziarnista zielona 400g BIO

Cena brutto:   27.10 PLN
Copyright 2006-2010 BogutynMłyn Home| Bestsellery| Promocje| Nowo¶ci| O firmie| Regulamin i polityka prywatno¶ci| Kontakt
© BogutynMlyn.pl 2006-2014 - Wszystkie dane i informacje jak również nazwy handlowe i nazwy towarów oraz firm jakie występuj± w serwisie mog± być lub też s± znakami towarowymi zastrzeżonymi lub nazwami zastrzeżonymi firm lub ich wła¶cicieli i zostały użyte w serwisie jedynie w celach identyfikacyjnych. Dane i informacje zawarte w naszym serwisie s± publikowane wył±cznie do celów informacyjnych. Wszelkie materiały, informacje, pliki, rysunki, zdjęcia itp. dostępne w serwisie www.bogutynmlyn.pl nie mog± być publikowane i redystrybuowane bez pisemnej zgody BogutynMłyn. Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiał ten jest ograniczony prawami autorskimi oraz innymi prawami i nie może być kopiowany, publikowany i rozprowadzany w żadnej formie.

Linki
reklamowe 
Oprogramowanie: SOTE  


Oferta naszego sklepu jest dostępna w Pasażu Handlowym mBanku - co jest gwarancj± najwyższej jako¶ci sprzedawanych towarów i usług.